China belooft handelsoverschot aan te pakken

China heeft zaterdag beloofd zijn enorme handelsoverschot aan te pakken. Het land is daartoe opgeroepen door het Internationaal Monetair Fonds en de G7.

"Een van de belangrijkste doelstellingen" van de Chinese regering voor 2007 "is het verminderen van de externe onevenwichtigheden" in de Chinese economie, aldus Hu Xiaolian, de nummer twee van de Chinese centrale bank, tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF. "Er zullen belangrijke maatregelen worden genomen om de import te doen stijgen en de steun aan export en investeringen te verlagen, om zo een evenwicht te verkrijgen", zo luidt het.

China heeft een enorm commercieel overschot. Dat hangt samen met de zwakke yuan, die Chinese producten internationaal erg goedkoop maakt. Meerdere landen, aangevoerd door de VS, beschuldigen China ervan de yuan juist om die reden kunstmatig laag te houden. De G7 (de VS, Canada, Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië) riepen China vrijdag al op iets te doen tegen de lage koers van de yuan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud