China wordt dit jaar 's werelds derde economie

China dit jaar nog de op twee na grootste economie in de wereld, na de VS en Japan. Het steekt zo Duitsland voorbij. De opwaarts herziene groeicijfers van 11,1 procent vorig jaar en de naar verwachting even goede cijfers voor het tweede trimester van dit jaar bevestigen dat er nog geen vertraging zit aan te komen. Intussen probeert de Chinese overheid krampachtig de oververhitting van de economie onder de duim te houden en een opwaardering van de munt, de yuan, tegen te houden.

Toeristen bewonderen de skyline van Shanghai, de grootste en meest moderne Chinese metropool (foto Reuters)

(tijd/afp) - Voor het derde opeenvolgende jaar is China op weg naar een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met minstens 10 procent. Vorige week werd het cijfer voor 2006 herzien en opgeschroefd tot 11,1 procent, in plaats van eerdere ramingen op 10,7 procent. Het Chinese bbp beliep vorig jaar 21,090 miljard yuan of 2.107 miljard euro. Op 20 juli worden de ramingen voor het tweede trimester van dit jaar verwacht. Analisten verwachten een cijfer dat die 11,1 procent van vorig jaar dicht benadert.

Verschillende economische indicatoren wijzen op een oververhitting van de Chinese economie. De industriële productie steeg in mei jaar op jaar met 18,1 procent, terwijl de detailhandelsverkopen meer dan 15 procent toenamen.

Analisten zien geen vertraging van de Chinese groei in het verschiet. China zal nog dit jaar Duitsland onttronen als de op twee na grootste economie, zegt Hong Liang van Goldman Sachs. De eerste twee op het lijstje van economische grootmachten blijven dezelfde: de Verenigde Staten en Japan.

Oververhitting

De Chinese overheid heeft al een serie maatregelen getroffen om oververhitting tegen te gaan. Maar die zullen niet volstaan. Het recordoverschot van China op de handelsbalans van ongeveer 20 miljard euro gaat die situatie nog verergeren.

Ook de lage yuan is een bron van ergernis in de VS en Europa. Washington en Brussel beschuldigen Peking ervan de Chinese munt laag te houden om de export van Chinese producten aan te moedigen. De Chinese overheid kondigt nog bijkomende controles aan op buitenlandse investeringen. Ze wil op die manier de druk verminderen om de yuan op te waarderen. Normaal kunnen buitenlanders enkel investeren in China als ze erkend zijn. Maar China wil nu ook de achterpoortjes in de toepassing van die wetgeving sluiten om 'illegale' investeerders af te schrikken.

Binnenlandse vraag

'De groei van China wordt evenzeer getrokken door het aanbod als door de vraag', meent dataleverancier JCF. 'De belangrijkste groeimotor van de binnenlandse vraag zijn de investeringen. Die blijven stijgen omdat de groei van de productiecapaciteit houdbaar is. Zeker op het platteland is de werkloosheid nog hoog. Dat zorgt voor een stroom van goedkope arbeidskrachten in de richting van de industrie. Ook de delokalisatie van het rijke Westen naar het goedkope China ondersteunt de investeringen.'

Het echte risico voor de Chinese economie is volgens de dataleverancier het stijgende protectionisme. 'Europa uit steeds meer zijn ongenoegen over China in de Wereldhandelsorganisatie en het Amerikaanse Congres zou zelfs sancties overwegen. Volgens berekeningen van JCF is de dollar in termen van koopkrachtpariteit iets minder dan 2 yuan waard. 'De wisselkoers van de munt ligt met 7,6 bijna 4 keer zo hoog. Dat betekent dat de yuan nog fors ondergewaardeerd is ten opzichte van de dollar. De kans is groot dat het overschot op de handelsbalans de komende jaren alleen maar zal groeien. Zolang de yuan ondergewaardeerd blijft, houdt het Chinese groeiverhaal stand', schrijft JCF.

De Amerikaanse fondsenbeheerder Barings sluit zich daarbij aan. 'De komende jaren zal de Chinese economie jaarlijks met 10 procent blijven groeien. Vandaag telt China 45.000 kilometer snelweg, tien jaar geleden was dat nog 7.000 kilometer. In 2006 werden 3,8 miljoen auto's verkocht, wat bijna tien keer meer is dan tien jaar geleden. De cijfers zijn indrukwekkend, maar na twee decennia van sterke economische groei, komen we stilaan in het vroege stadium van een zeepbel terecht. Gebaseerd op de Taiwanese ervaring in 1980 is dat slechts het begin, en zijn we vol vertrouwen dat de groei nog enkele jaren kan aanhouden', meent Barings.

Aandelen

Dat optimisme leidt ook tot een positieve houding ten opzichte van Chinese aandelen, al worden de overgewaardeerde A-aandelen gemeden. 'Met Baring Hong Kong China Fund verkiezen we vooral Chinese aandelen op de beurs van Hongkong, en minder op de beurs van Sjanghai. Recente wijzigingen in de Chinese wetgeving maken het voor Chinezen eenvoudiger in aandelen uit Hongkong te beleggen. Dat kan ervoor zorgen dat de zogenoemde H-aandelen hun waarderingskloof met de Chinese A-aandelen zullen verkleinen', merkt Barings op.

Wen Zhang-Goldberg, fondsbeheerder van Carmignac Emergents, volgt dezelfde strategie. 'In Azië blijven Zuid-Korea en China onze favoriete markten. In China houden we onze handen af van de lokale A-aandelen, maar we beleggen in de H-aandelen die op Hongkong noteren. Die bieden een grote korting ten opzichte van de lokale A-aandelen', meent Zhang- Goldberg.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud