Chinees handelsoverschot bijna verdubbeld in eerste kwartaal

Het Chinese handelsoverschot is in het eerste kwartaal van dit jaar bijna verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode in 2006. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Chinese douane.

(belga) Het overschot bedroeg in maart 6,87 miljard dollar. Dat brengt het totaal voor het eerste kwartaal op 46,44 miljard dollar brengt, na 23,3 miljard dollar tijdens de eerste drie maanden van 2006.

Het handelsoverschot in maart lag 38 procent lager dan een jaar eerder en op het laagste niveau in dertien maanden. De uitvoer nam amper 7 procent toe tot 83,4 miljard dollar, de kleinste groei in vijf jaar. De invoer steeg 14,5 procent tot 76,6 miljard dollar.

De beperktheid van het overschot in maart "zal weinig veranderen aan de protectionistische bezorgdheid van de VS", zegt Glenn Maguire, een analist in Hongkong. "We denken nog altijd dat het Chinese handelsoverschot over heel 2007 meer dan 250 miljard dollar zal bedragen". Vorig jaar eindigde het Chinese handelsoverschot op een record van 177,5 miljard dollar.

China wil de groei van het overschot ombuigen. Dat kan door de invoerbeperkingen te versoepelen en de steun voor uitvoer te beperken. Het grote handelsonevenwicht van China met andere landen zorgt voor diplomatieke spanningen, vooral met de VS. Zo voerden de Amerikanen een maand geleden een belasting in de invoer van bepaalde Chinese papiersoorten. Gisteren/maandag kondigde de VS nog twee klachten aan tegen China bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De ene klacht gaat over de overtreding van de auteursrechten en de andere over de invoerbeperkingen op culturele producten.

Het Amerikaanse handelsdeficit met China steeg in 2006 tot een record van 232,5 miljard dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud