Chinese beursindex door 3.000 punten

In China is de CSI300-index maandag door de psychologische grens van 3.000 punten gebroken. De index die de grootste 300 aandelen in China verzamelt, ging voor de zesde dag op rij hoger. Producenten van consumptieartikelen voerden de lijst aan na berichten dat de Chinese kleinhandelsverkopen dit jaar met 14,5 procent zullen stijgen.

(tijd) De aandelenbeurzen in de regio werden ook geholpen door het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport vrijdag. Dit neemt de vrees wat weg dat de export van de Aziatische landen door een groeivertraging in de VS zal afnemen.

De CSI300 ging 2,2 procent hoger tot 3.038,17 punten, het zesde record in evenveel dagen tijd. Ook de andere Chinese beurzen waren in goede doen. De Shanghai Composite, een index die de grootste Chinese aandelen verzamelt, klom 2,3 procent. De Shenzhen Composite, een bundeling van de kleinere aandelen, verdapperde 2,1 procent.

'Consumptiebedrijven zijn in het voordeel dankzij de enorme groeiperspectieven die deze sector heeft', zegt analist Zhang Ling van beurshuis ICBC Credit Suisse. Volgens de Chinese overheid zullen de Chinese kleinhandelsverkopen dit jaar nog sneller groeien dan vorig jaar. Er wordt een stijging van 14,5 procent verwacht. Vorig jaar was dat nog 14 procent. De stijging komt er onder invloed van premier Wen Jiabao. Die wil de Chinese economie minder afhankelijk maken van export en buitenlandse investeringen.

Wulian Yibin, China's grootste producent van likeuren won 9,8 procent. Youngor Group, een kledingmaker, ging op zijn beurt 5,9 procent omhoog.

Ook voor de autosector bleken enkele macro-economische cijfers goed uit te vallen. De autoverkopen vorige maand lagen met 567.000 stuks 16 procent hoger dan een jaar terug. In een reactie won Shanghai Automotive, de grootste autoproducent van China, 0,6 procent hoger. Shenyang Jinbei Automotive, een licentiepartner van Toyota, werd 5,1 procent duurder.

Ook elders in Azie gingen de beurzen hoger onder invloed van de Amerikaanse banencijfers. De Nikkei225 bereikte zijn hoogste punt in zes weken: de index sprong fors hoger met een winst van anderhalf procent tot 17.743,76 punten. De breder samengestelde Topix won 1,1 procent tot 1.736,58 punten.

Autobouwer Toyota profiteerde van het goede nieuws uit de VS, het aandeel klom 1,9 procent hoger tot 7.540 yen. Ook technologieproducent Sony, fabrikant van onder andere Playstation 3, deed het erg goed met een stijging van 3,9 procent tot 6.440 yen. Komatsu, de tweede grootste machinebouwer ter wereld, steeg met 4,3 procent tot 2.570 yen.

Samsung Electronics, 's werelds op een na grootste chipproducent, was een van de opmerkelijke dalers. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verloor 0,5 procent na een adviesverlaging. Een regionaal beurshuis verwacht dat Samsung deze week een 19 procent lagere kwartaalwinst bekendmaakt. Dit als gevolg van een groter dan verwachte daling van de chipprijzen.

Dieter Snoeck

(foto: bloomberg)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud