Chinese economie groeit met 9,7 procent

(belga) - China blijft de spectaculaire economische groeicijfers opstapelen. In de eerste drie maanden van dit jaar groeide het bruto binnenlands product (BBP) van China met 9,7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het stevige groeicijfer ligt hoger dan verwacht en doet de vrees voor oververhitting toenemen.

De economische groei in het eerste kwartaal was vooral het gevolg van een toename van de beleggingsinvesteringen, een sterke binnenlandse vraag en de export. De binnenlandse productie groeide met 19 procent, investeringen in infrastructuur namen met 43 procent toe. In de immobiliënsector werd 41 procent meer geïnvesteerd.

Ook in het laatste kwartaal van 2003 werd al een fors BBP-groeicijfer van 9,9 procent opgetekend.

Deze cijfers zijn op het eerste zicht positief, maar economisten vrezen dat een ongecontroleerde groei uiteindelijk zal leiden tot oververhitting en op die manier tot een economische terugval. Hierbij zou China de rest van Azië kunnen meesleuren.

De Chinese regering doet pogingen om de vraag naar onder meer kapitaal en grondstoffen te temperen. De inflatie -een belangrijk signaal voor oververhitting- blijft met 2,8 procent op jaarbasis relatief laag. De prijsstijgingen voor grondstoffen (+8,3 procent) zijn dan weer wel veel hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud