Chinese economie stoomt door naar sterkste groei in 12 jaar

De Chinese economie is in het tweede kwartaal sterker gegroeid dan verwacht. Het bruto binnenlands product (bbp) nam met 11,9 procent toe op jaarbasis, zo maakte het Nationaal Bureau voor Statistiek van de Chinese Volksrepubliek vanmorgen bekend. Dat is meer dan de 10,8 procent waarop economen hadden gerekend.

(tijd) In het eerste kwartaal bedroeg de bbp-groei 11,1 procent en in het tweede kwartaal van 2006 11,5 procent.

Het cijfer van 11,9 procent betekent dat de Chinese economie in de periode april-juni de sterkste groei in twaalf jaar kende. Nochtans doet de overheid pogingen om de economie wat af te koelen. De centrale bank heeft dit jaar al twee keer de rente verhoogd en er werden ook restricties op kredietverlening door banken opgelegd.

China lijkt met de prestatie in het tweede kwartaal goed op weg om voor het vijfde jaar op rij een tweecijferige economische groei neer te zetten. Het land zal wellicht eind dit jaar ook Duitsland inhalen als derde grootste economische macht in de wereld.

Het gevaar voor oververhitting van de economie blijft reeel, zo blijkt uit de inflatiecijfers voor juni, die eveneens werden vrijgegeven. De inflatie steeg in juni tot 4,4 procent, het hoogste peil in 33 maanden. In mei bedroeg de inflatie 3,4 procent en economen hadden voor juni op 3,5 procent gerekend. Het streefcijfer van de nationale bank is 3 procent inflatie.

Stijgende voedselprijzen, in het bijzonder voor varkensvlees, eieren en granen, waren de hoofdoorzaak van de hollende inflatie. In de eerste helft van het jaar stegen de voedselprijzen in China met 7,6 procent; voor niet-voeding blijft de inflatie laag.

Economen denken niettemin dat een nieuwe renteverhoging niet uit te sluiten is. Volgens sommigen mag dergelijke ingreep nog deze week worden verwacht. Anderen denken eerder dat de centrale bank zal reageren met een tweede revaluatie van de yuan, onder meer om buitenlandse kritiek op de ongebreidelde groei te smoren.

Als gevolg van de sterke bbp-groei in het tweede kwartaal, hebben economen hun groeiverwachting voor het hele jaar verhoogd. Goldman Sachs paste zijn prognose voor 2007 aan van 10,8 tot 12,3 procent en Credit Agricole van 10 tot 11,2 procent.

Koen Lambrecht

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud