Advertentie

Chinezen krijgen dit jaar grootste loonsverhoging (studie)

Het loon van Chinese werknemers zal dit jaar procentueel het meest stijgen van alle werknemers ter wereld. Ook een ander groeiland, India, en de Oost-Europese landen doen het goed, zo blijkt uit een studie van onderzoeks- en adviesbureau Hay Group. West-Europa, met ook België, en de Verenigde Staten blijven achterop.

(belga) Volgens het Global Pay Day-rapport van Hay Group heeft de snelle ontwikkeling van de economieën van China en India een positief effect op de inhoud van het loonzakje. In China zal het administratieve personeel dit jaar het salaris zien stijgen met 7,9 procent, voor de professionals zou er een stijging zijn met 7,8 procent en voor de "senior managers" zelfs met 8,9 procent, zo luidt het. In India zal de stijging 6,2 procent bedragen in alle categorieën.

Ook Oost-Europa kent een hoge verwachte reële salarisstijging. Zo staan Slovakije en Litouwen in de top vijf wereldwijd in de drie categorieën. In Slovakije komt er een stijging met 5,5 procent, Litouwen schommelt naargelang de categorie tussen 5,3 en 6,1 procent.

Oost-Europa doet het stukken beter dan West-Europa. De grote West-Europese continentale economieën - Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk - zullen genoegen moeten nemen met salarisstijgingen van minder dan 1,5 procent. Enkel de Italiaanse senior managers zouden kunnen rekenen op 2,3 procent. België beantwoordt aan het West-Europese profiel met loonstijgingen van 1,36 procent voor administratief personeel, van 1,49 procent voor professionals en van 1,62 procent voor senior managers.

"Werknemers in West-Europa hebben een hoger basissalarisniveau als startpunt en zullen er het komende jaar slechts marginaal op vooruitgaan. Ondertussen zijn de economieën in Oost-Europa bezig de achterstand in te lopen", stelt Ben Frost, bij Hay Group verantwoordelijk voor het onderzoek.

De Verenigde Staten komen nog na West-Europa. Daar wordt slechts een salarisstijging verwacht van 1,4 procent in de drie categorieën. Zuidoost-Azië zal een gezonde salarisgroei kennen (net onder Oost-Europa) en de Zuid-Amerikaanse landen tonen een wisselvallig beeld.

In het Midden-Oosten overschaduwt de inflatie de salarisstijgingen. De Verenigde Arabische Emiraten komen als slechtste land uit het onderzoek. Daar zullen de salarissen volgens Hay Group 2,3 procent dalen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud