Consumentenprijzen VS in lijn der verwachting

In de Verenigde Staten is de index voor de consumentenprijzen (CPI) in april 2006 met 0,6% gestegen ten opzichte van de voorafgaande maand. Dit heeft het Amerikaanse Labor Department woensdag bekendgemaakt via een persbericht.

(belga) Economen verwachtten dat de index voor de consumentenprijzen in de Verenigde Staten over april met 0,5 procent zou zijn gestegen ten opzichte van de maand daaraan voorafgaand. De taxaties varieerden daarbij van een stijging van 0,1procent tot een toename van 0,7 procent. In maart steeg de CPI met 0,4 procent.

De CPI core rate - de index exclusief voeding en energie - is in april met 0,3 procent gestegen op maandbasis. Hier gingen economen uit van een toename met 0,2 procent, waarbij de taxaties uiteenliepen van een toename van 0,2 procent tot een groei van 0,3 procent. In maart nam de kerninflatie met 0,3 procent toe.

De Amerikaanse index-futures stonden in aanloop naar het inflatiecijfer in de plus, maar zakten na publicatie in het rood. De S&P 500-future daalt 0,5 procent tot 1.288,50, terwijl de Nasdaq-future momenteel 0,6 procent verliest tot 1.619,00. Ook de Europese aandelenmarkten verloren na publicatie terrein.

De Amerikaanse rente liep sterk op. Volgens ABN AMRO-econoom Joost van Leenders wordt door de markt vooral gekeken naar de kerninflatie op maandbasis. Die steeg in april met 0,3 procent, terwijl 0,2 procent was verwacht. De kans dat het Federal Open Market Committee (FOMC) de rente in juni gaat verhogen is volgens de ABN AMRO weer wat groter geworden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud