Consumptie VS stijgt sterkst in acht jaar

©REUTERS

Zowel het Amerikaanse gezinsinkomen als de gezinsuitgaven zijn in augustus toegenomen, zo blijkt donderdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel. De bestedingen van de gezinnen stegen met 1,3 procent, voornamelijk dankzij de Amerikaanse schrootpremie. Een dergelijk steile klim werd niet meer gezien sinds de nasleep van 9/11, acht jaar geleden.

(tijd) - Het inkomen steeg met 0,2 procent, van een status quo vorige maand. Vooraf werd uitgegaan van een stijging met 0,1 procent.

De gezinsconsumptie steeg in augustus met 1,3 procent, ten opzichte van een stijging met 0,2 procent een maand eerder. Voor de bestedingen gingen economen vooraf uit van een stijging met 1,1 procent.

De stijging is in grote mate te danken aan de Amerikaanse versie van de schrootpremie, het 'cash for clunkers'-programma. De gestegen autoverkopen resulteerden in een stijging van de verkoop van duurzame goederen met 5,3 procent in augustus.

De consumentenprijzen namen op jaarbasis af met 0,5 procent. De kerninflatie, de favoriete graadmeter van de Federal Reserve, vertraagde van 1,4 procent op jaarbasis in juli tot 1,3 procent in augustus, het laagste niveau sinds september 2001. Dat de kerninflatie richting 1 procent evolueert, wijst er volgens waarnemers op dat de Fed zich geen zorgen moet maken over inflatie, en de rente dus nog enige tijd op een laag niveau kan houden.

Steunaanvragen

Er stonden nog meer macrocijfers op het programma. Zo stegen de eerste steunaanvragen over de week van 26 september onverwacht met 17.000 tot 551.000. Economen rekenden gemiddeld op een stijging tot 530.000. Het cijfer voor de week eindigend op 19 september werd bijgesteld naar 534.000 van de eerder gemelde 530.000.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud