Crisis kost Belgische gezinnen 25 miljard

©BLOOMBERG NEWS

Door de forse daling van de beurzen is de rijkdom van de Belgische gezinnen met 25 miljard euro gezakt sinds het beurshoogtepunt van mei vorig jaar. Als de Brusselse beurs zich niet snel herpakt, zal die vermogensdaling zich vertalen in een daling van gezinsbestedingen en een vertraging van de economie.

(belga) - Dat blijkt uit berekeningen door De Morgen.

De beurstuimeling heeft zware gevolgen voor het financiële vermogen van de Belgische gezinnen. Op het historische hoogtepunt van de Brusselse beurs, mei-juni 2007, bedroeg de totale aandelenpot van de Belgische gezinnen nog 167 miljard euro. Het ging om 113 miljard euro beursgenoteerde aandelen, 44 miljard euro in aandelenfondsen en circa 10 miljard euro aandelen in gemengde beleggingsfondsen (die ook obligaties bevatten).
Sinds de top is de Brusselse beurs inmiddels met 22 procent gezakt en gingen de internationale beurzen met 15 procent naar omlaag. Als we rekenen met het voorzichtigste cijfer (een daling met 15 procent) hebben de Belgische gezinnen hun papieren vermogen met 25 miljard euro zien slinken in dik een half jaar tijd. Bij de meest pessimistische schatting loopt de schade zelfs op tot ruim 30 miljard euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud