Crisis weegt in 2009 op markt woonkredieten

Na een afkoeling in 2008 wordt ook 2009 geen schitterend jaar op de hypotheekmarkt. Tegenover de aantrekkelijke lagere vastgoedprijzen staan immers de onzekerheid als gevolg van de economische recessie en het feit dat de hypotheekrente na een daling in het begin van het jaar wellicht weer gaat stijgen in de tweede jaarhelft. Dat blijkt uit een rondvraag bij vier grootbanken.

(tijd) - Van de drie banken die zich aan een voorspelling wagen (Fortis Bank, Dexia en ING België), is geen enkele uitgesproken positief. 'We voorzien geen crash, maar toch een zekere verkalming van de hypotheekmarkt in 2009,' luidt het bij Fortis Bank.

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, zegt dat 2009 'een minder goed jaar dreigt te worden voor hypotheekleningen.' Daarin spelen meerdere factoren, stelt Vanden Houte. Hij verwijst naar de economische onzekerheid, waardoor mensen een grote investering uitstellen. Maar ook de rentes op woonkredieten spelen een rol. Vanden Houte verwacht dat de hypotheekrente de eerste maanden van het jaar nog kan dalen. Maar zeker in de tweede helft van het jaar gaat hij weer uit van een stijging van de hypotheekrente.

Ook Dexia houdt er rekening mee dat de economische recessie leidt tot een uitstel van vastgoedaankopen of tot kleinere leningen als gevolg van de lagere vastgoedprijzen. Al geeft Dexia aan dat een forse daling van de appartementprijzen de appetijt voor vastgoed weer kan aanwakkeren.

 

2008

Variabele rente

Toch wijst zowel Fortis als KBC op een toename van het aantal kredieten met variabele rente. Begin 2008 had 90 procent van de woonleningen bij Fortis Bank nog een vaste rente; vandaag is dat 84 procent. KBC ziet eveneens een opmerkelijke toename van de formules met aanpasbare rente. Terwijl in 2007 nog 94 procent van het aantal contracten een vaste rentevoet had, was dat percentage vorig jaar teruggevallen tot 85 procent.

KBC verklaart dat door de lancering van semivariabele formules op 25 en 30 jaar en de grotere populariteit van de variabele rente als gevolg van de daling van de rente.

Bij alle banken ligt de vaste rente voor een lening op 20 jaar nu lager dan een jaar geleden. Het verschil varieert tussen 0,1 en 0,63 procentpunt.

JL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud