Crisis zet brugpensioen op hoogste peil in 10 jaar

De RVA betaalde in februari 116.952 bruggepensioneerden uit. Daarmee ligt het aantal bruggepensioneerden op het hoogste peil sinds 2000, het verste jaar dat kan teruggevonden worden in de databank van de RVA. Het lijkt erop dat de crisis de uitstoot van 50-plussers weer aangewakkerd heeft. Ook het Generatiepact kan daar weinig aan veranderen.

(tijd) - In januari 2000 telde ons land 116.758 bruggepensioneerden. Bijna een decennium later zitten we opnieuw op dat peil.

Nochtans zijn politici en arbeidsmarktspecialisten het er al lang over eens dat het brugpensioen moet worden teruggedrongen als we iets willen doen aan de zeer lage werkzaamheidsgraad van de ouderen in dit land. Slechts 35 procent van de Belgen tussen 55 en 64 jaar is nog aan de slag. Dat is 10 procentpunten minder dan het Europese gemiddelde.

In het begin van dit decennium leek dat even te lukken. Het aantal bruggepensioneerden brokkelde langzaam af, van bijna 117.000 begin 2000 tot een goede 105.000 drie jaar later. Maar toen begon het opnieuw omhoog te kruipen. Het Generatiepact moest daar in 2005 een einde aan maken. Wie na een herstructurering met brugpensioen ging, moest beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Begin 2008 werden de regels verder verstrengd.

Voorlopig heeft dat niet weinig zoden aan de dijk gezet. Er zijn nu wel twee groepen bruggepensioneerden. 1.939 van hen moeten beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Een veel grotere groep van 115.013 personen moet dat nog altijd niet. Ook die groep groeit, ondanks alle maatregelen, weer aan.

Er is weinig kans dat het record van februari lang standhoudt. Vorige maand zaten 290.000 arbeiders, of bijna een op de drie, in de tijdelijke werkloosheid. Tegelijk bleef de uitzendsector verzwakken. Het dieptepunt voor de arbeidsmarkt moet dus nog komen.

Bij de herstructureringsgolf die zich aandient, zal opnieuw gretig van het brugpensioen gebruikgemaakt worden. Voor de betrokkenen is dat ongetwijfeld te verkiezen boven een ontslag zonder meer. De consequentie is wel dat de uitstoot van 50-plussers nog zal toenemen.

IB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud