Daling olieprijs door vertraging vraag in China

De olieprijzen zijn maandag opnieuw onder de 60 dollar gedaald doordat de groei van de Chinese vraag naar olie in september vertraagde.

(belga) Ook wordt verwacht dat de voorraden aan ruwe olie van de Verenigde Staten deze week zullen stijgen. In de elektronische handel in New York daalde de prijs voor een vat 'light sweet crude' voor levering in december maandag omstreeks 11.30 uur GMT met 1,11 dollar tot 59,64 dollar.

In de elektronische handel in Londen daalde de prijs voor een vat Brent-olie uit de Noordzee voor levering in december met 1,40 dollar tot 59,68 dollar.

'Deze morgen is aangekondigd dat de groei van de Chinese vraag naar olie is vertraagd in september', zo meldt Mike Wittner, analist bij de bank Calyon. In september groeide de vraag met drie procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.

'De markt was gewend aan een groei die hoger ligt dan 9 of 10 procent en daarom dalen de prijzen een beetje', voegt hij er aan toe.

In augustus groeide de Chinese vraag naar olie met 9 procent in vergelijking met een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van de Chinese douane. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) was de vraag in augustus 7,5 procent gegroeid en zal de vraag in heel 2006 met 6,4 procent groeien in vergelijking met 2005.

Na de Verenigde Staten is China de grootste energieverbruiker ter wereld. China verbruikt nog drie keer minder olie dan Washington (of: ongeveer 7 miljoen vaten per dag), maar de groei van het Chinese verbruik ligt bijna twee keer hoger, waardoor het land steeds meer invloed krijgt op de oliemarkten.

Ter vergelijking: de vraag naar olie van de Verenigde Staten is de voorbije vier weken met 4,1 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De vraag ligt nu op 21 miljoen vaten per dag.

Investeerders wachten op de publicatie woensdag van het wekelijkse rapport over de Amerikaanse voorraden. Ze verwachten een stijging van de oliereserves. Die reserves waren vorige week onverwachts afgenomen.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud