Davos geeft Doha niet op

David Cameron - Foto Bloomberg ©Bloomberg

Op het World Economic Forum in Davos weerklonk de afgelopen dagen vastberadenheid om te blijven proberen de Doha-ronde voor een vrijere wereldhandel af te ronden, al geeft iedereen toe dat het zeer moeilijk wordt.

(tijd) - Maar de Britse oppositieleider David Cameron vatte het gevoel misschien nog het beste samen door te stellen dat alleen proberen de moeite waard is, ook al bereik je niet meteen je doel. 'Het laat toe occasionele overwinningen te bereiken', zei hij vrijdagmorgen. 'En het vermijdt vooral dat je terug afglijdt naar protectionisme.'

In een speech voor Belgische investeerders haalde ook Karel De Gucht, de toekomstige Europees commissaris voor Handel, dat argument aan. Hij zei dat de strijd voor meer welvaart en meer handel te vergelijken valt met fietsen: zodra je niet meer vooruit gaat, val je omver.

In de marge van het World Economic Forum wordt overlegd over hoe de Doha-ronde weer op gang zou kunnen komen. De secretaris-generaal van de Wereldhandelsorganisatie, Pascal Lamy, maakte donderdag duidelijk dat hij de Doha-ronde in ieder geval niet opgeeft. De Gucht zei vrijdagmiddag dat succes in Doha het Europees bbp kan doen stijgen met 45 miljard euro en dat meer handel cruciaal is om meer welvaart te creëren.

Europa en Amerika

De Gucht legde ook uit waarom meer vrijjhandel cruciaal is voor meer welvaart. De VS en de EU zijn samen goed voor de helft van het wereld-bbp, zei hij. Ze zijn elkaars belangrijkste handelspartner en delen elkaars visie. Alleen al door de handelsbarrières tussen de VS en de EU te halveren, zou je het Europees bbp met 1,1 procentpunt doen groeien.

De Europees commissaris legde ook uit dat globalisering al lang niet meer betekent dat je auto uit Japan komt of je schoenen uit China. 'Het betekent dat je niet meer weet van waar een product komt. Als je alle 'countries of origin' van alle onderdelen op de achterkant van een Ipod zou moeten afdrukken, zou je het apparaat groter moeten maken.'

De Gucht riep daarom op 'het zero-sum-denken' uit het debat te gooien. Daarmee doelde hij op de economisch niet correcte overtuiging dat wat het ene land wint met meer vrijhandel, een ander land verliest. Omdat meer vrijhandel ook meer efficiëntie betekent, doet het per saldo de welvaart stijgen.
 
Bart Haeck

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud