De glazen bol van Maurice Lippens

©BELGA

Maurice Lippens rechtvaardigde eind juni de kapitaalverhoging van Fortis door een nakende financiële tsunami in de Verenigde Staten. Hij kreeg daar bakken kritiek voor. Midden juli publiceerde De Tijd, na nog eens een golf slecht nieuws uit de financiële sector de volgende tekst. De huidige crisis op Wall Street maakt die uitspraken weer brandend actueel.

(tijd) - Beschikt Fortis-voorzitter Maurice Lippens over een glazen bol? Eind juni rechtvaardigde hij de kapitaalverhoging van de bank-verzekeraar door een nakende financiële tsunami in de VS. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Maar na de perikelen van Fannie Mae en Freddie Mac, de nationalisering van IndyMac en de zorgen over Lehman Brothers lijkt hij de bal niet volledig te hebben misgeslagen.

'Twee maanden geleden wisten we niet dat het zó slecht gaat in Amerika. En het zal nog veel slechter gaan. Er begint een complete meltdown (ineenstorting) in de VS. We verwachten faillissementen onder de 6.000 Amerikaanse banken, maar ook Citigroup en General Motors lopen gevaar.'

Maurice Lippens sprak die onheilspellende voorspellingen net na de kapitaalverhoging van Fortis uit. Dat zette kwaad bloed bij analisten, aandeelhouders, beleggersverenigingen en, naar verluidt, ook bij de toezichthouder CBFA. Er werd hem verweten dat hij daarmee de problemen van Fortis wou verklaren en de aandacht van de bank-verzekeraar wou afleiden.

Lippens' kritikasters moeten twee weken later evenwel toegeven dat de Fortis-voorzitter minstens deels gelijk krijgt.

Talrijke moeilijkheden

Fed-voorzitter Ben Bernanke verklaarde gisteren nog dat de Amerikaanse economie kampt met 'talrijke moeilijkheden', dat de groeivooruitzichten van de Amerikaanse economie zijn verslechterd en dat de inflatievooruitzichten 'ongewoon onzeker' zijn.

De Amerikaanse consument is nooit zo somber geweest. Het Amerikaans consumentenvertrouwen is teruggevallen tot het laagste peil sinds 1964, de activiteit in de dienstensector daalde nog maar eens en de cijfers voor de kleinhandelsomzet - een indicatie voor de consumptie van de gezinnen - zijn slechter dan verwacht.

Hypotheekmarkt

De zwaarste klappen vallen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Enkele dagen geleden moest de regering-Bush de hypotheekbank IndyMac nationaliseren. Een 'run' op de bank had de cashvoorraad uitgeput. Er is ook ongerustheid over de financiële positie van Washington Mutual, de zesde Amerikaanse hypotheekverstrekker.

De overheid en de Amerikaanse centrale bank moesten vorig weekend ook maatregelen nemen om de hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac te ondersteunen. Minister van Financiën Henry Paulson vroeg de toestemming om voor een onbeperkt bedrag aandelen van Fannie en Freddie te kopen en geld te lenen aan beide groepen. Fannie en Freddie zijn cruciaal voor de Amerikaanse vastgoedmarkt, en dus voor de economie.

En daar stopt de lijdensweg niet in de financiële sector: ook Lehman Brothers zou er slecht aan toe zijn. De vrees bestaat dat Lehman dezelfde weg opgaat als zijn sectorgenoot Bear Stearns, die in maart bijna failliet ging.

De crisis in de Verenigde Staten heeft ook repercussies in Europa. Deutsche Bank noteert op het laagste niveau in jaren omdat ze sterk afhankelijk is van de Amerikaanse markt. Ook Dexia deelt mee in de klappen, omdat de groep in de VS actief is via de obligatieverzekeraar FSA.

Voorlopig heeft die nog een AAA-rating en dus een concurrentieel voordeel tegenover MBIA en Ambac, die de toprating al verloren. Maar het is onzeker of FSA die toprating zal behouden. Bepaalde analisten sluiten niet uit dat Dexia de meest risicovolle activiteiten van FSA stopzet en dat de groep extra kapitaal moet ophalen. FSA publiceert zijn resultaten half augustus, maar die datum wordt mogelijk vooruitgeschoven.

Resultatenseizoen

Ondertussen stort de Amerikaanse automarkt verder in. General Motors kondigde gisteren een brede herstructurering aan, waarbij het dividend geschrapt wordt en de loonkosten met 20 procent moeten dalen. Sommige waarnemers sluiten een faillissement niet uit, maar de autofabrikant stelt dat hij stevig genoeg is.

Zal het resultatenseizoen dat dezer dagen op gang komt Maurice Lippens nog meer gelijk geven? Dat dreigt te gebeuren. Er is in ieder geval op de financiële markten geen greintje optimisme meer te bespeuren.

MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud