Dexia besteedt informatica-ontwikkelingen uit aan India

De financiëledienstengroep Dexia is van plan een deel van zijn IT-ontwikkeling uit te besteden aan India. De groep vindt onvoldoende informaticaspecialisten in België en zoekt daarom een Indiase partner. Ook Fortis gaat enkele jobs uitbesteden bij de afhandeling van facturen en het beheer van cash geld.

(tijd) - De vakbonden verzetten zich principieel tegen de uitbestedingen. Maar tot acties komt het wellicht niet.

Dexia is op zoek naar een Indiase partner om nieuwe informaticatoepassingen te ontwikkelen. Het project staat nog in de steigers, maar de ondernemingsraad werd al op de hoogte gebracht van de plannen. 'We hebben zodanig veel IT-projecten en we vinden er niet de geschikte mensen voor. We onderzoeken dus mogelijkheden om bepaalde IT-ontwikkelingen in India uit te besteden', bevestigde een Dexia-woordvoerster.

In eerste instantie zou Dexia vier- tot vijfduizend manuren uitbesteden naar India. De operatie zou niet ten koste gaan van het Dexia-personeel. 'Het gaat om extra werk', klinkt het bij Dexia. Bovendien werkt de groep nu al met veel externe firma's en informatici. Er zouden ruim 130 externe informatici aan de slag zijn bij de groep.

Fortis

Ook Fortis gaat over tot het uitbesteden van een aantal jobs. De interne afhandeling van te betalen facturen wordt uitbesteed aan CapGemini in het Poolse Krakau. Daardoor gaan ongeveer twintig jobs in België verloren. Maar de betrokken personen krijgen een andere job bij Fortis, bevestigt een woordvoerster.

Fortis gaat ook het cash centre, de behandeling van buitenlandse deviezen, goud en edele metalen, uitbesteden. Een van de kandidaten om het beheer van vreemde biljetten en goud over te nemen, is concurrent Dexia. Maar een beslissing is er nog niet, klinkt het bij Fortis. Ook bij die uitbesteding verdwijnt een twintigtal jobs, maar er is voor de betrokken personeelsleden al in een alternatief voorzien.

Vakbonden

De vakbonden zijn principieel gekant tegen de uitbesteding van jobs. Fortis heeft zich steeds sterk gemaakt dat de groep aan 'smart sourcing' deed, waarbij jobs in de groep zelf werden verplaatst. De vakbonden bij Fortis brachten gisteren dan ook een negatief advies uit. Maar een mobilisatie over de uitbestedingen komt er wellicht niet. Daarvoor is het aantal betrokken jobs te klein. En de operaties zijn sociaal goed begeleid, klinkt het.

JL

Foto Jerry De Brie

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud