Dexia: 'Recessie volgende week voorbij'

Jacques De Pover - Foto Photonews

De Belgische economie zal al vanaf het tweede kwartaal weer groeien. Deze opvallend optimistische voorspelling staat in het maandelijkse rapport van Dexia over de wereldeconomie. Als Dexia gelijk krijgt, is de recessie midden volgende week voorbij. De andere grootbanken zien de economie nog zes tot negen maanden krimpen.

(tijd) - Jacques De Pover, econoom van Dexia, waarschuwt voor overdreven pessimisme na de forse daling van de economische activiteit eind vorig jaar en begin dit jaar. 'De voorraden werden brutaal afgebouwd in het vierde kwartaal van 2008 en het eerste kwartaal van 2009. Aangezien de ondernemingen aan de vraag konden voldoen zonder te produceren, hebben ze hun productie stopgezet. Nu de voorraden zijn gedaald, zal de productie hernemen.'

Dexia verwacht voor België 0,7 procent groei in het tweede kwartaal, 0,2 procent in het derde kwartaal en 0,3 procent in het vierde kwartaal. In het eerste kwartaal zakte de economische activiteit wellicht met 1,5 procent.

Er zijn volgens De Pover verscheidene redenen waarom de depressiescenario's kunnen worden afgevoerd. 'In de eerste plaats is er geen instorting van de kredietverlening in de eurozone. Men moet de impact van de financiële crisis niet overdrijven. Bovendien is de omvang van de recessie vergelijkbaar met die van 1992-93.' Ook de ineenstorting van de olieprijs en het stimulerend begrotingsbeleid ondersteunen de economische activiteit.

De andere grootbanken zijn veel somberder dan Dexia. KBC verwacht dat de economie maar in het vierde kwartaal van 2009 weer begint te groeien. ING België is nog nog pessimistischer en ziet pas groei vanaf het eerste kwartaal van 2010. Voor heel 2009 voorspelt Dexia een krimp van 1,9 procent, terwijl KBC en ING de economische activiteit met respectievelijk 3,1 en 2,7 procent zien dalen.

Ook de prognoses van Dexia over de arbeidsmarkt en de overheidsfinanciën zijn relatief optimistisch. Dexia ziet dit jaar 40.000 banen verdwijnen. Daardoor stijgt de werkloosheidsgraad met 1,1 procentpunt tot 8,2 procent van de beroepsbevolking. Het begrotingstekort stijgt tot 2,9 procent van het bruto binnenlands product of 11,2 miljard euro. WV  

 

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud