Dexia verwacht economische groei in België van 2,3 procent in 2007

De Belgische economie zou volgend jaar met 2,3 procent (pct) groeien en in 2008 met 2,2 pct. Dat menen de bankanalisten van Dexia (Dexia Asset Management). Voor de eurozone verwachten ze een groei van respectievelijk 2,2 en 2,4 pct. In de VS zou de economische groei onder de 3 pct blijven de volgende twee jaar.

(belga) De grootbanken geven aan het einde van het jaar traditioneel hun economische en financiële vooruitzichten. Dinsdag was Dexia aan de beurt, de volgende dagen volgt onder meer Fortis.

De analisten van Dexia zijn al bij al voorzichtig optimistisch. De evolutie van de huizenmarkt in de VS, waarbij gevreesd wordt voor een instorting van de vraag en van de prijzen, zou minder effect hebben op de economie dan eerst verwacht.

De voorbije jaren profiteerden de Amerikanen massaal van de stijging van de vastgoedprijzen. De meerwaarde die op de huizen werd geboekt, werd in grote mate geconsumeerd. Consumptie is dé motor van de Amerikaanse economie. Maar in 2007 zou het aantal vastgoedinvesteringen fors dalen, in het slechtste geval met 12 pct, en zouden ook de prijzen gaan dalen. De meerwaarden blijven zodoende beperkt of zijn onbestaande. Maar toch zou de invloed op de Amerikaanse consumptie nog meevallen, meent Dexia.

Hoofdeconoom Anton Brender: "Er zijn de lagere olieprijzen en de sterkere groei van het inkomen. Meer en meer Amerikanen hebben een job." Hij verwacht ook dat de bedrijven zullen blijven investeren. Er is immers de grote vraag wereldwijd. "Nooit eerder in de geschiedenis deed de wereldeconomie het zo goed. Nagenoeg alle werelddelen kennen al drie jaar aan een stuk economische groei." Daarnaast zijn heel wat bedrijven financieel gezond. "Ze hebben dus redenen om te investeren", aldus Brender.

Alles samen genomen in dit scenario van zachte landing, berekende Dexia dat de Amerikaanse economie met 2,7 pct zou groeien in 2007 en 2,9 pct in 2008. Dit jaar groeide het bruto binnenlands product er met 3,3 pct. De status quo van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) zou nog een tijdje blijven duren.

De economie in de eurozone zou weinig beïnvloed worden door de ontwikkelingen in de VS. Er is meer en meer export naar groeilanden in Azië en groeimarkten in Europa. Doordat de economie het wereldwijd goed doet, zou ook de export meevallen. De waarde van de euro speelt een belangrijke rol bij de uitvoer, maar volgens Dexia zou de waarde volgend jaar slechts lichtjes (+4 procent) stijgen, tot 1,35 à 1,40 dollar.

Ook in Europa zouden de bedrijfsinvesteringen meevallen: er is geld en de productiecapaciteit kan hoger. Door die investeringen verwacht Dexia dat de jobcreatie in alle landen van de eurozone zal versnellen. Dit laatste heeft ook een gunstige invloed op de consumptie, een van de determinanten die het voorbije jaar achterop hinkten in Europa. De btw-verhoging in Duitsland zou nauwelijks de inflatie beïnvloeden. Dexia verwacht dat, behoudens een snelle stijging van de euro, de rente eind volgend jaar rond 3,75 à 4 pct zal uitkomen.

Dexia rekent voor de eurzone op een economische groei van 2,2 pct in 2007 en 2,4 pct in 2008.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud