'Diamantprijs zakt door geweld in Libanon'

In het licht van de gebeurtenissen in Libanon is de wereldwijde diamantmarkt verstoord door een kelderende diamantprijs.

(belga) De zwarte markt voor ruwe edelstenen is geconcentreerd in gebieden die door Hezbollah worden gecontroleerd in en rond Beiroet, meldt de krant op haar website. Experts zeggen dat er via deze praktijken zowat 100 miljoen dollar werd geïnd om terroristische activiteiten te financieren. De zwarte markt in Libanon telt voor zowat 20 procent van de diamantsmokkel uit Afrika en elders. Volgens de New York Post reist een deel van die ruwe diamanten door naar Antwerpen.

Een analist in Londen die anoniem wil blijven zegt nu dat terroristen van Hezbollah de markt vlak voor het uitbarsten van het geweld hebben overspoeld met ruwe diamanten. 'Deze lui staan bekend voor de verkoop van illegale cd's, gestolen wagens en diamanten uit conflictgebieden zoals Congo of Sierra Leone', luidt het.

Volgens de Rapaport Diamond Trade Index zouden de prijzen op de internationale diamantmarkt voor de derde week op rij dalen. Ze volgen daarmee het spoor van het Israëlisch-Libanese conflict.

De diamantmarkt moet voorts de typische marktevoluties trotseren, die vaak gedomineerd worden door monopolies als De Beers, 's werelds grootste diamantbedrijf, en Russische diamantproducenten. 'De conventionele wet van vraag en aanbod is minder van toepassing net door die monopolies', aldus een analist. Diamond Trading Company, de groothandelsarm van De Beers, houdt de diamantprijs strak in zijn greep sinds het instaat voor het grootste deel van de diamantbevoorrading uit zuidelijk Afrika.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud