'Dieselaccijnzen kunnen 20 cent hoger'

Bernard Clerfayt

Voor staatssecretaris voor Milieufiscaliteit Bernard Clerfayt kan de verhoging van de accijnzen op diesel, waaraan de regering denkt in het kader van de begrotingsopmaak voor 2010 en 2011, zo'n twintigtal eurocent bedragen. Dat zei hij maandag op La Première (RTBF).

(belga) - Hij liet ook verstaan dat de wegvervoerders, die momenteel van een gunstregime genieten inzake diesel, hun voordelen vanaf januari geleidelijk zullen verliezen 'omdat Europa ons vraagt dit mechanisme progressief te verminderen'.

Dat voorstel schrijft zich echter in een ruimere discussie over milieufiscaliteit in, verduidelijkte zijn kabinet in de vooravond. Het doel is het gedrag van de burger in de richting van duurzame ontwikkeling te duwen en niet om het gat in de begroting te dichten, luidde het.

Volgens het kabinet kan er geen sprake van zijn om het verschil in fiscaliteit tussen diesel en benzine weg te werken en zo heel wat automobilisten te gijzelen.

Eerder had minister van Begroting, Guy Vanhengel, verklaard voorstander te zijn van een verhoging van de dieselprijs voor particulieren.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud