Dollar deze week al 3,3 procent duurder tegenover euro

(belga) - De dollar blijft terrein winnen tegenover de euro. Deze week werd de Amerikaanse munt al 3,3 pct duurder, de sterkste stijging in ruim twee jaar. Oorzaak voor het stevige koersherstel zijn talrijke signalen die wijzen op een economisch herstel in de Verenigde Staten. Voor Europa blijven dergelijke tekenen vooralsnog uit. Integendeel: Duitsland, Italië en Nederland verkeren in een recessie.

De euro belandde vrijdag voor het eerst sinds april onder de 1,09 dollar. De Europese Centrale Bank zette de referentiekoers op 1,0894, tegen 1,1009 dollar donderdag. Een dollar kostte 0,9179 euro. De euro is al 9 pct goedkoper dan in juni, toen de munt haar recordniveau bereikte.

"De omstandigheden zijn uiterst kritisch voor de euro", stelt Folker Hellmeyer, hoofdeconomist bij de Bremer Landesbank. "De markt concentreert zich op de positieve signalen van het Amerikaanse conjunctuurfront. Daarbij zijn er steeds meer indicatoren die op een economisch herstel wijzen. De beslissende vraag voor de handel op de deviezenmarkt, is of de werkelijkheid die hoge verwachtingen zal evenaren". Hellmeyer toonde zich daaromtrent uiterst sceptisch.

Met het doorbreken van de 1,10 dollar-grens heeft de Europese eenheidsmunt volgens de analist een psychologisch belangrijke grens overschreden. Hij verwacht daarom dat de volgende weken nog meer koersverliezen voor de euro zullen worden opgetekend, tot onder de 1,08 dollargrens.

In elk geval zal een herstel van de Amerikaanse economie ook een positief effect hebben op die in Europa. De Europese export zal immers stijgen.

De euro verloor vrijdag ook terrein ten opzichte van de andere munten. De ECB stelde nog meer referentiekoersen vast, waarbij een euro respectievelijk 0,6919 (0,6944) Britse pond, 128,37 (129,76) Japanse yen en 1,5422 (1,5424) Zwitserse frank waard is.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud