Duisenberg: "Daling dollarkoers is onvermijdelijk"

(belga) - De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Wim Duisenberg, zegt dat een waardeverschuiving van de dollar "onvermijdelijk" is. Hij hoopt dat die aanpassing geleidelijk zal gebeuren, zo verklaarde hij in een interview met de Spaanse zakenkrant Expansion.

"De dollar is het betaalmiddel van een land met een enorm tekort op zijn betalingsbalans, bijna 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp)". Duisenberg (foto: epa) meent dan ook dat de Verenigde Staten vroeg of laat de waarde van hun munt zullen moeten aanpassen. Hij zei te hopen dat dit "geleidelijk en zacht" zou gebeuren. "Wij zullen alles doen wat in onze mogelijkheden ligt om het op zo'n manier te laten gebeuren". Tot nu, aldus Duisenberg, geschiedde de aanpassing van de dollar uitsluitend ten nadele van de euro.

In hetzelfde interview stelde Duisenberg dat de economie in Europa traag en geleidelijk zal herstellen. Pas in de tweede helft van volgend jaar zal de groei op haar potentieel uitkomen (2 à 2,5 procent).

De Nederlander herhaalde ook zijn kritiek op de landen die het stabiliteitspact niet respecteren. "De landen die geen gebruik gemaakt hebben van het economisch herstel om hun schuld af te bouwen - ik verwijs naar Frankrijk, Duitsland, Italië en Portugal - moeten nu ook geen kritiek leveren op de regels van het stabiliteitspact. Het is hun eigen schuld", zei hij. Duisenberg beklemtoonde dat die landen bovendien in de minderheid zijn in de eurozone.

Op 1 november draagt Duisenberg zijn mandaat over aan de Fransman Jean-Claude Trichet. Die laatste zal officieel worden benoemd als voorzitter van de ECB op de Europese ministerraad van 16 en 17 oktober.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud