Advertentie

Duisenberg geeft toe dat euro prijzen deed stijgen

(tijd) - De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Wim Duisenberg (foto: belga), geeft voor het eerst toe dat de invoering van de euromunten en -biljetten de prijzen heeft doen stijgen. Dat deed hij in een interview met de Nederlandse zakenzender RTL Z. Tot nu toe hielden de ECB en de Europese ministers van Financiën vol dat de eenheidsmunt zo goed als geen invloed op de inflatie had.

Duisenberg erkent dat de ECB de invloed van de fysieke invoering van de euro te veel heeft gerelativeerd. De girale introductie van de euro dateert van 1 januari 1999. Pas sinds 1 januari 2002 betalen we met euromunten- en biljetten. Veel handelaars maakten van de invoering van de euro gebruik om hun prijzen naar boven aan te passen.

'We zijn terughoudend geweest te erkennen dat de omschakeling enigszins prijsstijgend heeft gewerkt', zegt de Nederlandse ECB-voorzitter. 'Daarin hadden we gewoon eerlijker moeten zijn. Dan hadden we ook kunnen uitleggen dat voor het totale goederenpakket het effect beperkt is gebleven.'

Toch geeft Duisenberg toe dat de euro er mee de oorzaak van is dat de inflatie in de eurozone boven de doelstelling van de ECB blijft. De ECB wil de gemiddelde prijsstijging per jaar onder 2 procent houden. Volgens het cijfer van november liggen de consumptieprijzen in de twaalf landen van de eurozone gemiddeld 2,2 procent hoger tegenover vorig jaar. Vooral de horeca-uitbaters maakten van de situatie gebruik om hun prijzen te verhogen. De cafébazen, hotel- en restaurantuitbaters rekenen 4,6 procent meer aan dan een jaar geleden.

Duisenberg erkent dat hij duidelijker had moeten communiceren. Dan had de ECB ook beter kunnen aantonen dat de beslissing de rente pas in december te verlagen, de juiste was. Het blijvend hoge inflatiepeil was voor de centrale bank de reden om de monetaire politiek bijna het hele jaar niet te wijzigen.

In welke mate de euro tot de inflatie heeft bijgedragen, kon Duisenberg niet zeggen. In juni had de Nationale Bank van België verklaard dat de invoering van de euro de prijzen in ons land met 0,2 procentpunt verhoogde. De meeste economen vinden dat een onderschatting. Jan Smets, directeur van de Nationale Bank (NBB), bevestigde gisteren niettemin dat de prijzen in België sinds de komst van de euro maar met 0,2 procent zijn gestegen. Alleen in de horeca gingen volgens Smets de prijzen met 5 procent de hoogte in. Smets was in ons land commissaris-generaal voor de invoering van de euro.

De uitspraken van Duisenberg ondersteunen de wens van landen als Italië en Griekenland om biljetten van 1 of 2 euro in te voeren. Biljetten zouden de inflatie afremmen, omdat consumenten er een hogere waarde aan toekennen dan aan munten. Ook Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank van België, is voorstander van een biljet van 1 euro als een studie aantoont dat de invoering wenselijk is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud