Duits consumentenvertrouwen op hoogste peil in vijf jaar

Het vertrouwen van de Duitsers in de economie is in november gestegen tot het hoogste peil in vijf jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van GfK bij tweeduizend mensen. Het vooruitzicht op een verhoging van de btw in Duitsland begin 2007, brengt de Duitse verbruikers ertoe hun aankopen te vervroegen.

(belga) De index van GfK, die de uitgaven van consumenten voor de volgende maand inschat, verhoogde tot 9,4 punten. Dat is het hoogste peil sinds november 2001.

De eindejaarsperiode wordt naar verwachting een topperiode en GfK verhoogt de groeiprognose van de private consumptie voor het hele jaar van 0,7 procent naar 1 procent.

De Duitse economie is op weg naar de beste jaarprestatie sinds 2000, onder invloed van een exportgerichte groei die banen creëert en consumenten meer doet uitgeven.

Vorige week steeg de Ifo-index van het Duitse ondernemersvertrouwen al onverwacht tot een evenaring van het hoogste peil in vijftien jaar.

Begin volgend jaar wordt in Duitsland wel een groeivertraging verwacht door de btw-verhoging en een vertraging van de wereldwijde economische groei.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud