Advertentie

Duits ondernemersvertrouwen in de lift

©REUTERS

Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in mei voor de tweede maand op rij toegenomen. De zogeheten Ifo-index steeg naar 84,2 van 83,7 een maand eerder. Vooraf geraadpleegde economen gingen uit van sterkere stijging tot 85,0.

(tijd/dow jones) - Volgens ING-econoom Carsten Brzeski toont het Ifo-cijfer aan dat het tweede kwartaal kan uitdraaien op een positieve verrassing.

De subindex voor de huidige economische omstandigheden daalde naar 82,5 in mei van 83,6 in april. De index voor de economische verwachtingen steeg, naar 85,9 van 83,9. De Ifo-index geldt als een belangrijke barometer voor de Duitse economie, de grootste in de eurozone.

ING-econoom Carsten Brzeski hecht vooral waarde aan de toename van de subindex voor de economische verwachtingen. 'Na de afgrijselijke voorbije twee kwartalen, is er niet veel nodig om wat hoop te doen ontstaan. De vrije val van de Duitse economie lijkt daarmee ten einde, al toont de subindex voor de huidige omstandigheden aan hoe fragiel de situatie is', stelt Brzeski.

Positieve verrassing

'In deze recessie worden bescheiden signalen snel als goed nieuws gezien', zegt de econoom, 'maar de Ifo van vandaag toont aan dat het tweede kwartaal wel een  op een positieve verrassing kan uitdraaien. De vertrouwensindicatoren zijn aan de beterhand, nieuwe orders nemen toe, net zoals de exportcijfers en industriële productie.' Hoewel de private consumptie wellicht nog zal verslechteren door een toenemende werkloosheid, zijn de bouwsector, autoverkopen en een stabiliserende industriële activiteit voor Brzeski de ingrediënten van een beter dan verwacht tweede kwartaal.

Lang en hobbelig

Toch waarschuwt hij ervoor dat stabilisatie niet gelijk staat met herstel en nog minder met een normalisatie van de toestand. 'Zelfs indien de Duitse economie groeit volgens zijn volledig potentieel, zal het ongeveer vier jaar in beslag nemen om terug op het niveau van begin 2008 te keren. Het ergste is voorbij, maar de weg naar herstel blijft lang en hobbelig', besluit Brzeski.

Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud