Duitse economie groeit volgend jaar met 1,7 procent

(belga) - De Duitse economie gaat opnieuw groeien. De Duitse arbeidsmarkt zal daar echter nog geen vruchten van dragen. Dat blijkt uit het herfstrapport van de zes grootste economische onderzoeksinstituten, dat dinsdag werd vrijgegeven. De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder vindt dat de economische groeiprognose van 1,7 procent absoluut bereikt moet worden.

De instituten gaan uit van een economische groei van 1,7 procent voor 2004. De drie voorgaande jaren stagneerde de Duitse economie nog. In het lenterapport hadden de zes onderzoeksinstituten nog een groei van 1,8 procent vooropgesteld. De prognose voor het huidige jaar wordt bijgesteld van 0,5 procent naar 0 procent.

Op de arbeidsmarkt zal de groei nog niet leiden tot de verhoopte ommekeer. Het aantal werklozen zal volgend jaar gemiddeld stijgen tot 4,45 miljoen. Wel zou door de betere perspectieven de daling van de werkgelegenheid vertraagd worden.

"Na enkele magere jaren is een groei van 1,7 procent noodzakelijk als we niet tot over onze oren in de problemen willen komen", zei Schröder in een reactie op de resultaten van het herfstrapport over de Duitse economie. Hij sprak op een congres van de Duitse Industriekoepel (BDI). De regeringsleider verklaarde zich bereid deze doelstelling na te streven en te proberen ze zelfs nog te overtreffen, maar gaf ook toe dat een groei van meer dan 1,7 procent bijna onhaalbaar is.

De zusterpartijen CDU/CSU van de oppositie riep hij op de hervormingen in de regering niet te blokkeren. "Een blokkade in de regering zou fatale gevolgen hebben voor Duitsland", stelde de bondskanselier. "De algemene sociale hervormingen zouden in het gedrang komen".

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud