Duitsland wil EU-top voor Griekse steuntoekenning

Duitsland wil Griekse steun niet zomaar toestaan.

Als het aan Berlijn ligt, vraagt Griekenland best snel steun aan. Als grootste financier van het Grieks steunpakket, stuurt Duitsland aan op een EU-top met de regeringsleiders vooraleer de fondsen kunnen worden vrijgemaakt. Dat is niet naar de zin van de Europese Commissie.

De reddingsplannen zijn nog geen dag oud, of de discussie over het verdere verloop dreigt de Griekse steun alweer te ondergraven. Een woordvoerder van de Duitse regering, met 8,4 miljard euro de grootste financier van steunpakket, liet vandaag verstaan dat de Europese leiders op een speciale top tot een akkoord moeten komen voor de fondsen kunnen worden vrijgegeven.

‘Niks van aan’, riposteerde zijn collega van de Europese Commissie prompt. ‘De voorbije dagen is gebleken dat de eurogroep op een snelle, effectieve manier tot een beslissing kan komen.’ Dit betekent wel dat de 16 ministers van Financiën unaniem akkoord moeten gaan.

De Duitse demarche staat in schril contrast met een eerdere verklaring dat de beslissing kon genomen worden door de ministers van Financiën via een teleconferentie.

Griekenland moet tegen eind mei ongeveer 11 miljard euro ophalen op de financiële markten. 'Griekenland heeft zelf duidelijk gemaakt dat het nog andere financieringsmogelijkheden heeft voordat het op steun moet rekenen', klinkt het uit Duitse hoek. De regering-Merkel krijgt de steun moeilijk verkocht aan het kiespubliek dat vreest de rekening van het slechte Griekse bestuur te moeten betalen.

Na de uitlatingen zakte de euro tegenover de dollar tot zijn laagste punt van de dag.

DAB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud