Advertentie

Duitsland wil Zwitserland op zwarte lijst belastingparadijzen

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) moet tegen volgend jaar haar zwarte lijst van belastingparadijzen herzien. Dat is dinsdag gezegd na internationaal overleg over fiscale paradijzen. Wat Duitsland betreft, moet Zwitserland op de lijst staan.

(belga) - Dinsdag vond in Parijs overleg plaats tussen zeventien landen, waaronder België, over de strijd tegen belastingparadijzen. Bedoeling is de lijst van landen die niet meewerken aan de strijd tegen fiscale fraude, de zwarte lijst, te actualiseren.

"We hebben de OESO gevraagd de lijst aan te vullen, te actualiseren en volledig op te kuisen", zo zei de Franse minister van Begroting, Eric Woerth, na afloop.

De Duitse minister van Financiën, Peer Steinbrück, vindt dat Zwitserland op de lijst hoort te staan, wegens gebrek aan samenwerking. Zwitserse investeringsvoorwaarden zetten Duitse belastingbetalers aan tot fraude, aldus Steinbrück.

"Het bankgeheim heeft zijn grenzen bereikt. Zwitserland heeft vooruitgang gemaakt, maar we moeten verder gaan", aldus de Franse begrotingsminister daarover. Hij vindt het "veelzeggend" dat Zwitserland afwezig was op de bijeenkomst van vandaag/dinsdag. Behalve Zwitserland waren ook onder meer Luxemburg en Oostenrijk niet aanwezig op de vergadering.

Verscheidene landen zijn de voorbije jaren geschrapt van de zwarte lijst van landen die niet meewerken, na meer transparantie beloofd te hebben. Vandaag staan daar nog enkel Monaco, Liechtenstein en Andorra op.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud