Dure euro maakt Brussel duurder

(belga) - Het levensonderhoud in Brussel is duurder geworden, besluit het onderzoeksbureau Mercer Human Resource Consulting uit een wereldwijd onderzoek naar de kosten van het levensonderhoud. Dat is te wijten aan het duurder worden van de euro tegenover de dollar. Op de ranglijst van duurste steden steeg de Belgische hoofdstad het voorbije jaar 44 plaatsen, van 112 naar 68.

Het onderzoek van het Britse bureau Mercer Human Resource Consulting dateert van maart 2003 en wordt jaarlijks uitgevoerd. Ongeveer 144 steden zijn bij het onderzoek betrokken. Mercer Human Resource Consulting vergelijkt de kostprijs voor huisvesting, voeding, kleding, transport en entertainment. Tokio vervangt Hongkong als duurste plaats ter wereld, gevolgd door Moskou en Osaka op de respectieve plaatsen twee en drie. Het levensonderhoud is wereldwijd het goedkoopst in Asuncion in Paraguay.

Binnen de Europese Unie blijft Londen met afstand de duurste stad om in te leven. De Britse hoofdstad steeg drie plaatsen tot wereldwijd de zevende ranking. De hoge accomodatie- en transportkosten, evenals de dure BTW op sigaretten en alcohol, verklaren de stijging. Na Londen volgen Kopenhagen (15), Milaan (17), Dublin (21) en Parijs (23).

In de VS blijft New York (10) het duurst, gevolgd door Los Angeles (22) en Chicago (25). Maar de Amerikaanse steden daalden in het algemeen in de rangschikking door de goedkoper geworden dollar. De Zuid-Amerikaanse steden zijn dan weer bij de goedkoopste ter wereld, onder meer door de forse devaluatie van de Zuid-Amerikaanse munten. De Afrikaanse steden bengelen eveneens onderaan de rangschikking.

De duurste steden ter wereld situeren zich in Azië. Bij de top twintig zijn maar liefst de helft van Aziatische oorsprong.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud