EC verlaagt opnieuw groeiverwachtingen BBP

(tijd-nieuwslijn) - De Europese Commissie (EC) heeft de groeiverwachtingen voor het vierde kwartaal opnieuw verlaagd. In het derde kwartaal groeide de economie in de eurozone met 0,3%.

Dat blijkt uit cijfers die het Europees statistisch bureau Eurostat donderdag bekendmaakte.

Terwijl eerder werd uitgegaan van een groei in de range van 0,2%-0,5% voor het vierde kwartaal, verwacht de EC nu een toename van 0,1%-0,4% in het vierde kwartaal. Voor het eerste kwartaal van 2003 ligt de verwachting tussen een afname van 0,1% en een groei van 0,3%. Eerder ging de EC uit van een cijfer binnen een range van een daling van 0,2% tot een stijging van 0,2%.

In het derde kwartaal groeide het bbp in de Euro-12 - de twaalf landen die deelnemen aan de euro - met 0,3% toegenomen ten opzichte van het tweede kwartaal. Op jaarbasis bedroeg de groei 0,8%.

De cijfers voor het derde kwartaal betreffen een tweede schatting. In het tweede kwartaal bedroeg de stijging op kwartaalbasis ook 0,3%. Op jaarbasis bedroeg de herziene toename in het tweede kwartaal 0,7%, eerder bekendgemaakt als een stijging van 0,6%.

In de vijftien EU-landen nam het BBP in het derde kwartaal toe met 0,4% op kwartaalbasis en met 1,1% op jaarbasis. In het tweede kwartaal bedroeg de toename in de EU-15 ook 0,4% ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Op jaarbasis steeg het BBP in het tweede kwartaal met 0,9%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud