Advertentie

ECB: 'Dure euro goed voor inflatie'

(belga) - De huidige steile opgang van de euro heeft een positieve invloed op de stabiliteit van de prijzen in de landen van de eurozone. Dat verklaarde Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), na de beslissing van de ECB om de voornaamste rentevoet te handhaven op 2 procent. De euro won na de uitspraken van Trichet opnieuw terrein ten opzichte van de dollar.

Trichet (foto: epa) zei te verwachten dat de inflatie in de eurozone in de loop van dit jaar zal zakken. In december 2003 kwam de inflatie op jaarbasis in de twaalf eurolanden nog uit op 2,1 procent. Dat is iets hoger dan het ideaal van twee procent.

De Fransman wimpelde de stelling weg als zou de huidige opgang van de euro negatieve gevolgen hebben voor de export van Europese ondernemingen. 'Voorlopig moet dat worden gecompenseerd door de nog steeds groeiende wereldwijde vraag', luidde het.

De ECB-voorzitter verklaarde dat de wisselkoersen maar een van de vele elementen zijn waarmee de risico's voor de prijsstabiliteit in de eurozone worden geanalyseerd. 'De ECB stelt het wel niet op prijs als er op de valutamarkten een te grote volatiliteit is', stelde Trichet.

De euro boekte na de verklaringen van de Fransman opnieuw winst ten opzichte van de dollar. De eenheidsmunt werd omstreeks 15.30 uur verhandeld tegen 1,2725 dollar. Vier uur daarvoor was dat nog 1,2578 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud