ECB handhaaft basisrente op 2,00%

(tijd-nieuwslijn/betten) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het minimumtarief voor de herfinancieringsrente (het zogenoemde refi-tarief) conform verwachting gehandhaafd op 2,00%. Dit is donderdag door de centrale bank bekendgemaakt. De depositorente werd eveneens gehandhaafd op 1,00%. Ook de marginale beleningsrente bleef ongewijzigd op 3,00%.

De ECB brengt eenmaal per maand een rentebesluit naar buiten, na afloop van de eerste bijeenkomst van de maand. Het volgende rentebesluit is op donderdag 6 november 2003. De laatste rentewijziging in Europa dateert van 5 juni 2003, toen de reporente met 50 basispunten werd verlaagd naar 2,00%.

De herfinancieringsrente is het minimumtarief voor open-markttransacties die regelmatig door het Europese Stelsel van Centrale Banken (ESCB) worden uitgevoerd door middel van wekelijkse standaardtenders. De ECB stapte eind juni 2000 over van een vast naar een variabel tarief voor de herfinancieringsbeleningen om een einde te maken aan de forse overbiedingen.

De depositorente en de marginale beleningsrente vormen samen de zogeheten permanente faciliteiten van het ESCB. Het ESCB is het stelsel van de 15 centrale banken van de Europese Unie en de ECB. De depositorente, de bodemrente in de geldmarkt, wordt berekend als banken overtollig geld overnight willen wegzetten bij het stelsel. De marginale beleningsrente, het plafond in de geldmarkt, wordt berekend als banken overnight geld willen aantrekken via het ESCB.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud