ECB handhaaft rente maar hint op verhoging

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft, conform de verwachting van economen, de rentetarieven ongewijzigd gelaten op 3,00%. Vorige maand verhoogde de centrale bank de rente nog met 25 basispunten naar 3,00 procent. Trichet liet in zijn speech, zoals verwacht, het woord 'waakzaamheid' vallen.

(foto belga) ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet

(tijd) - De ogen zijn nu vooral gericht op de uitspraken van ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet over het rentebesluit, later vandaag tijdens een persconferentie. Economen denken dat Trichet de woorden 'zeer waakzaam' zal bezigen. Daarmee zal hij vooruitwijzen naar een renteverhoging in oktober van dit jaar.

Economen van Rabo Financial Markets Research wezen er in hun vooruitblik op het rentebesluit al op dat de geldgroei in de Eurozone al langere tijd boven het door de centrale bank gehanteerde plafond ligt. Daarnaast vinden de Rabo-economen dat de rente in reeele termen aan de lage kant is voor de huidige fase van de conjunctuur.

'Wij verwachten dat Trichet donderdag een volgende verhoging van de refi-rente aankondigt, die dan begin oktober zal worden uitgevoerd', schrijven ze in hun rapport.

De ECB liet vandaag overigens ook de deposito-rente en marginale beleningsrente ongewijzigd op respectievelijk 2,00% en 4,00%. De deposito-rente en de marginale beleningsrente vormen samen de zogeheten permanente faciliteiten van het ESCB. Het ESCB is het stelsel van de 15 centrale banken van de Europese Unie en de ECB.

De deposito-rente, de bodem-rente in de geldmarkt, wordt berekend als banken overtollig geld overnight willen wegzetten bij het stelsel. De marginale beleningsrente, het plafond in de geldmarkt, wordt berekend als banken overnight geld willen aantrekken via het ESCB.

Het eerst volgende rentebesluit van de ECB is op 5 oktober 2006.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud