ECB handhaaft rente op 4 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft, conform de verwachting van economen, het rentetarief gehandhaafd op 4 procent. Marktpartijen wachten nu op de toelichting op het rentebesluit van ECB-voorzitter Jean Claude Trichet later vandaag.

(betten) - In juni dit jaar werd het belangrijkste rentetarief voor het laatst verhoogd met 25 basispunten tot de huidige 4,00%. De Britse centrale bank, de Bank of England, verlaagde vandaag het rentetarief overigens wel, met 25 basispunten naar 5,50%.

Economen geraadpleegd door Bloomberg gingen er vandaag unaniem vanuit dat de ECB de rente zou handhaven op het huidige niveau. Geen enkele van de 60 geraadpleegde economen ging uit van een verhoging of verlaging van het tarief.

De ECB handhaafde vandaag overigens ook de deposito-rente en marginale beleningsrente, op respectievelijk 3,00% en 5,00%. De deposito-rente en de marginale beleningsrente vormen samen de zogeheten permanente faciliteiten van het ESCB. Het ESCB is het stelsel van de 15 centrale banken van de Europese Unie en de ECB.

De deposito-rente, de bodem-rente in de geldmarkt, wordt berekend als banken overtollig geld overnight willen wegzetten bij het stelsel. De marginale beleningsrente, het plafond in de geldmarkt, wordt berekend als banken overnight geld willen aantrekken via het ESCB.

Het eerstvolgende rentebesluit van de ECB is op 10 januari.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud