ECB handhaaft rente volgens verwachting op 3,75%

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft, conform de verwachting van economen, het rentetarief donderdag gehandhaafd op 3,75%. In maart verhoogde de centrale bank het belangrijkste rentetarief nog met 25 basispunten naar het huidige niveau.

(betten) Marktpartijen wachten nu op de toelichting op het rentebesluit van ECB-voorzitter Jean Claude Trichet, later vandaag tijdens een persconferentie. Zij letten daarbij met name op de termen die de bankpresident gebruikt.

Wanneer Trichet tijdens zijn toespraak het begrip 'vigilance' gebruikt, volgt bij de volgende bijeenkomst van de centrale bankpresidenten meestal een renteverhoging. Gebruikt hij echter de term 'closely monitoring', dan wordt bij het daaropvolgende rentebesluit de rente niet opgeschroefd.

Analisten gingen er vrijwel unaniem vanuit dat de ECB de rente vandaag op het huidige peil zou handhaven. Ze stellen daarentegen in hun vooruitblikken vrijwel unaniem dat de rente in juni wel verhoogd zal worden, dan weer met 25 basispunten tot 4,00%.

Trichet zelf zinspeelde bij het vorige rentebesluit in maart al op een rentepauze in april. Bij zijn toespraak op 8 maart gebruikte hij de term 'closely monitoring'. De Europese Centrale Bank houdt bij haar beslissingen onder meer de inflatie en geldgroei in de eurozone in de gaten.

Volgens Rabo-economen is de kans op een verdere monetaire verkrapping aanzienlijk toegenomen, nu het effect van de Duitse btw-verhoging van tijdelijke aard blijkt te zijn. Daarnaast wijzen ze op de 'excessieve goei' van de geldhoeveelheid in de eurozone.

Rabo stelt zelfs dat er een kans bestaat dat de ECB vandaag een signaal af zal geven voor een verhoging in mei, hoewel de kans door hen niet erg groot wordt ingeschat. 'Wij kennen een grotere kans toe aan een verhoging in juni, en wanneer de economische groei de komende maanden niet zal afzwakken dan is zelfs een extra kwartje in de tweede helft van het jaar niet denkbeeldig', aldus de economen.

Econoom Kenneth Broux van Lloyds TSB verwacht een redelijk neutrale persconferentie van Trichet, hoewel hij aandachtig zal luisteren naar eventuele opmerkingen die kunnen wijzen op additionele monetaire verkrapping in het tweede halfjaar van 2007.

Het rentebesluit wordt vandaag overigens ook nauwgezet in de gaten gehouden door de Franse presidentskandidaten Nicolas Sarkozy en Segolene Royal. Zij bekritiseerden hun landgenoot de afgelopen tijd tijdens hun verkiezingscampagne, met het argument dat de centrale bankpresident teveel denkt aan de Duitse belangen, in plaats van aan de Fransen. Zij pleitten voor een renteverlaging.

Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Douste-Blazy, gaf aan het oneens te zijn met het huidige beleid van de ECB. Nout Wellink, president-directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) stelde onlangs bij de presentatie van het jaarverslag van Nederlandse centrale bank dat rentebesluiten in Frankrijk 'altijd erg verkiezingsgevoelig zijn'.

Hij wees daarbij ook op de Franse minister van Buitenlandse Zaken. 'Deze man kan van alles roepen, maar hij is niet meer verantwoordelijk zoals vroeger'. Wellink wees op het Amerikaanse beleid, dat in zijn ogen ook het Europese beleid zou zijn. 'Een lagere rente is niet goed voor Europa, dus niet doen. Zoals de Amerikanen stellen: een sterke dollar is goed voor de VS-economie en daar ook hun beleid aan aanpassen'.

De ECB handhaafde vandaag overigens ook de deposito-rente en marginale beleningsrente, op respectievelijk 2,75% en 4,75%. De deposito-rente en de marginale beleningsrente vormen samen de zogeheten permanente faciliteiten van het ESCB. Het ESCB is het stelsel van de 15 centrale banken van de Europese Unie en de ECB.

De deposito-rente, de bodem-rente in de geldmarkt, wordt berekend als banken overtollig geld overnight willen wegzetten bij het stelsel. De marginale beleningsrente, het plafond in de geldmarkt, wordt berekend als banken overnight geld willen aantrekken via het ESCB.

Het eerstvolgende rentebesluit van de ECB is op 10 mei 2007.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud