Advertentie

ECB hint nogmaals op verdere renteverlaging

Axel Weber (Foto AFP) ©AFP

De Europese centrale bank zal waarschijnlijk de rentevoet nog verder verlagen, in een poging om de motor van de economie terug aan te zwengelen. Dat zei ECB-bestuurder Axel Weber op een conferentie in Brussel. Een andere bestuurder zei dan weer dat de ECB de nodige liquiditeiten zal voorzien voor solvabele banken.

(tijd) - Op 5 maart liet de ECB de rente met 50 basispunten zakken tot 1,5 procent, het laagste peil sinds de invoering van de euro. Toen al zei voorzitter Jean-Claude Trichet geen verdere verlaging uit te sluiten. Er werd eveneens gehint op 'niet-klassieke maatregelen'.

Verdere speculatie op een bijkomende verlaging wordt alvast gevoed door het commentaar van Axel Weber. 'De rentevoet staat op 1,5 procent en is dalende', zei Weber. 'Wij van de ECB hebben evenveel monetaire stimulus in de strijd geworpen als de Amerikaanse en Britse centrale bank', voegde hij eraan toe.

Banken

Jose Manuel Gonzalez-Paramo, lid van het directiecomité van de ECB, had nog ander nieuws in verband met de centrale bank. In een interview met een Spaanse krant vertelde hij dat de ECB 'ongelimiteerd' liquiditeiten zal voorzien om solvabele bankente ondersteunen.Insolvabele banken zullen met andere woorden aan hun lot worden overgelaten.

'Niemand die helder van geest is, zou banken die bankroet zijn artificieel in leven willen houden', zei Gonzalez-Paramo, waarmee hij het gevaar voor Europese 'zombie banks' naar de achtergrond verwijst.

Welke banken precies solvabel of insolvabel zijn, is een vraag die moet beantwoord worden door nationale regulatoren, wist de man nog te vertellen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud