Advertentie

ECB hint op verdere rentestappen in maart (update)

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in haar maandrapport over februari weer gezinspeeld op een renteverhoging in maart. Vorige week werd de rente nog gehandhaafd op 3,50%. Het volgende rentebesluit valt op 8 maart 2007.

(betten) ECB-voorzitter Trichet zei in zijn speech die volgde op het rentebesluit 'zeer aandachtig' de aankomende loononderhandelingen in de eurolanden te zullen volgen. In het maandrapport stelt de ECB nu dat het cruciaal is dat de sociale partners hun verantwoordelijkheid nemen bij het opstellen van hun looneisen. De ECB signaleert momenteel een sterker dan verwachte stijging van de loonontwikkeling.

In zijn speech bezigde Trichet destijds de term 'strong vigilance', of waakzaamheid, wat volgens de centralebankpresident nodig is om ervoor te zorgen dat de risico's voor de prijsstabiliteit binnen de perken blijven. De laatste keren dat de bestuurder die woorden liet vallen, werd de rente bij het daaropvolgende rentebesluit met 25 basispunten opgeschroefd.

Uit het maandrapport blijkt verder dat de prijsstabiliteit op de middellange- tot lange termijn onderhevig is aan een mogelijk sterker dan voorziene verhoging van de consumentenprijzen, als gevolg van de stijgende olieprijs in de afgelopen periode.

Volgens de laatste data van de centrale bank blijkt daarnaast dat de economische groei in de eurozone zich heeft voortgezet in de eerste weken van 2007 en een stevige basis laat zien. Voor de middellange termijn verwacht de ECB dat de omstandigheden voor groei 'gunstig' zullen blijven.

De ECB verwacht overigens dat de inflatie in Europa in de lente en de zomer zal afnemen. In het tweede halfjaar van 2007 zal de inflatie dan weer versnellen.

Net als in het maandrapport van januari stelt de centrale bank overigens wederom dat de rente op dit moment nog 'laag' is. Om te zorgen dat de prijsstabiliteit gehandhaafd blijft, zal de ECB bereid haar monetaire beleid blijven aanpassen.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud