ECB: inflatie schommelt komende maanden rond 2 procent

(belga) - De inflatie in de eurozone zal zich de komende maanden rond de 2 procent blijven bewegen. Dat heeft Jean Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) dinsdag gezegd in een toespraak voor het Economisch en Monetaire Comite van het Europese Parlement. Volgend jaar zal een matiging van de inflatie optreden, denkt Trichet.

De uitlatingen van Trichet zijn grotendeels een herhaling van eerdere uitspraken. Bij de publicatie van het Maandbericht November zei de centrale bank ook al dat er ondanks het hoge niveau van de olieprijs er geen sterke aanwijzingen zijn dat er zich op de middellangetermijn inflatoire druk ontwikkelt in het eurogebied. Opnieuw roept Trichet op tot 'waakzaamheid' ten aanzien van de risico's voor de prijsstabiliteit.

De Wall Street Journal zei maandag dat de ECB wel eens naar een renteverhoging zou kunnen neigen door toenemende zorgen over de inflatieontwikkeling door de hoge olieprijs. Handelaren verwachtten pas volgend jaar een stijging. Sinds juni 2003 staat het rentetarief op 2%.

Wel waarschuwde de ECB dinsdag dat het hoge niveau van de olieprijs de wereldwijde groei afremt en dat met name in het tweede halfjaar de groei is afgenomen. Voor 2005 ziet de centrale bank in de eurozone een economische groei van circa 2%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud