ECB laat rentetarief ongewijzigd - update

(tijd/tijd-nieuwslijn/belga) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht beslist haar basisrente ongewijzigd te laten op 2 procent. In een persconferentie verklaarde ECB-voorzitter Trichet dat het huidige renteniveau 'passend' is. Toch verwachten steeds meer analisten dat de ECB de rente de komende maanden zal optrekken.

De basisrente van de ECB, voluit het 'minimumtarief voor de herfinancieringsrente', staat al sinds juni 2003 op 2 procent, een naoorlogs dieptepunt. De meeste economen waren ervan uitgegaan dat de ECB ook nu de rentetarieven onveranderd zou laten.

De ECB handhaaft verder de deposito-rente op 1,00 procent. Ook de marginale beleningsrente blijft ongewijzigd op 3,00 procent.

Sommige waarnemers verwachten wel dat de Europese Centrale Bank de rente in de nabije toekomst zou optrekken om zo de inflatiedruk te verlichten. De voorbije weken wezen verschillende bestuurders van de ECB op het groeiende inflatiegevaar als gevolg van de hoge olieprijzen.

ECB-voorzitter Trichet verklaarde donderdag tijdens een persconferentie dat de Europese Centrale Bank klaarstaat om op elk moment in te grijpen. Het onder controle houden van de inflatie blijft een van de belangrijkste aandachtspunten van de ECB.

Foto (EPA): Het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud