Advertentie

ECB neemt noodmaatregelen tegen crisis

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat 'ongeveer 60 miljard euro' aan covered bonds opkopen, herverpakte woonkredieten met een hoge kredietwaardigheid. Dat moet het financieel systeem helpen herstellen, en de diepe recessie van de economie helpen verzachten.

(tijd) - Dat heeft de ECB donderdagmiddag bekendgemaakt op de persconferentie ter gelegenheid van het rentebesluit.

Economen keken op voorhand reikhalzend uit naar de niet-conventionele maatregelen die de ECB zou nemen om de crisis te bezweren. De ECB kondigde donderdag verschillende ingrepen aan:

  • De liquiditeitsoperaties aan banken worden verlengd van zes tot twaalf maanden. Tot nog toe konden banken uit de eurozone onbeperkt geld opnemen bij de ECB met een looptijd van zes maanden. Die uitleentermijn wordt nu verlengd tot twaalf maanden.
  • De ECB gaat covered bonds opkopen. Dat zijn herverpakte woonkredieten met een hoge kredietwaardigheid. Tot nog toe aanvaardde de ECB dergelijke obligaties enkel als onderpand voor leningen. Meer informatie over het programma volgt bij het volgende rentebesluit in juni, maar ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet gaf al mee dat het programma 'ongeveer 60 miljard euro' zal beslaan.
  • De Europese investeringsbank kan voortaan rechtstreeks aankloppen bij de ECB voor leningen.

Volgens voorzitter Jean-Claude Trichet zijn er prille signalen van een stabilisering van de economie, maar bevindt de eurozone zich nog altijd in een diepe recessie. 'Wij waren in vrije val, en nu zijn er tekenen dat de toestand zich aan het stabiliseren is. Dat gebeurt weliswaar op een zeer laag niveau.' De ECB verwacht dat de Europese economie gedurende heel 2009 zwak zal blijven, om dan geleidelijk te herstellen in 2010.

De ECB verlaagde het belangrijkste rentetarief voor de eurozone van 1,25 tot 1 procent. De verlaging met 25 basispunten was algemeen verwacht. Trichet noemde het huidige renteniveau 'gepast', 'gegeven de informatie die we voorhanden hebben'. 'Maar wij hebben vandaag niet beslist dat dit de bodem is.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud