ECB trekt groeiverwachtingen op

©REUTERS

De Europese Centrale Bank (ECB) is iets optimistischer geworden over de economie in de eurozone. Dat bleek donderdagmiddag uit de toelichting van voorzitter Jean-Claude Trichet bij het rentebesluit. Trichet waarschuwt wel dat de weg naar herstel hobbelig wordt.

(tijd) - De ECB liet, volgens verwachting, haar belangrijkste rentetarief op 1 procent. Alle aandacht ging uit naar de nieuwe groei- en inflatieverwachtingen van de centrale bank.

Die gaan beide iets omhoog. De centrale bank rekent nu op een zeer kleine groei van 0,2 procent in 2010. In juni ging de ECB nog uit van een krimp van 0,3 procent. Voor dit jaar verwacht de ECB een daling van de economische activiteit met 4,1 procent, waar ze eerder uitging van -4,6 procent. De inflatieverwachtingen stijgen naar 0,4 procent voor 2009 en 1,2 procent voor 2010.

'De recentste informatie bevestigt dat de economische achteruitgang voorbij is', zei Trichet. 'Wij zitten nu in een fase van stabilisatie.' De ECB-voorzitter gaf toe dat de inschattingen in juni te pessimistisch waren. 'Mogelijk hebben de massale stimuleringsinspanningen van overheden en centrale banken een sterker effect op de economie dan verwacht. De kans bestaat de werkloosheid minder snel zal oplopen dan aanvankelijk aangenomen.'

Maar even opvallend was de waakzaamheid van de centrale bankier. De ECB houdt het rentetarief voor de liquiditeitsoperatie voor banken in de eurozone van eind september op 1 procent, gelijk aan de vorige operatie. Sommige economen hadden erop gerekend dat de ECB de banken een iets hoger tarief zou aanrekenen, gezien het sneller dan verwachte herstel op de financiele markten.

'De weg naar herstel wordt hobbelig', waarschuwde Trichet. 'De kans bestaat dat we sneller dan verwacht naar groei terugkeren. Maar gezien de complexiteit van de situatie is voorzichtigheid en waakzaamheid geboden. Het moment om aan exitstrategieen te denken is nog niet gekomen.'

Peter De Groote

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud