ECB trekt prognose inflatie in 2002 in eurozone op tot 2,1%

(tijd-nieuwslijn) - ECB-economen verwachten dat de inflatie in de eurozone dit jaar 2,1% zal bedragen. Eerder gingen zij uit van 1,7%. Dat blijkt uit een enquete van de Europese Centrale Bank. De ECB streeft naar een inflatie van maximum 2%.

In 2003 zal de inflatie zakken tot 1,9%, voorspellen de economen. Dat is eveneens een verhoging: in maart voorspelden zij een inflatie van 1,8% in 2003.

De economen verklaren de hogere prognoses door het onverwacht hoge niveau van de olieprijs. De hogere voedselprijs is een andere verklarende factor.

In april bleef de inflatie voor de 23ste opeenvolgende maand boven de maximumgrens van 2%. "De recente evolutie van de inflatie is minder gunstig dan eind vorig jaar werd verwacht. De ECB moet de verdere evolutie van de factoren die het prijspeil beinvloeden van dicht bij volgen", meldt de ECB in haar rapport. Met deze uitspraken lijkt het alsof de ECB de deur op een kier zet voor een verhoging van de rentevoet, menen marktpartijen. Begin mei hield de ECB de rente onveranderd op 3,25%. De volgende rentevergadering vindt plaats op 6 juni.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud