Advertentie
Advertentie

ECB verhoogt rente conform verwachting tot 3,75% - update

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft, conform de verwachting van economen, de rentetarieven met 25 basispunten opgeschroefd tot 3,75%. Het is de eerste keer in het huidige jaar dat de centrale bank de rente heeft verhoogd.

(tijd) De laatste keer dat de centrale bank de rente opschroefde, eveneens met 25 basispunten, was in december 2006. Dat was destijds de zesde renteverhoging sinds december 2005.

Jean Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB), zinspeelde in een toelichting op het rentebesluit op een rentepauze in april.

In zijn speech bezigde Trichet de term 'closely monitoring'. De laatste keren dat de bestuurder die woorden liet vallen, werd de rente bij het daaropvolgende rentebesluit niet opgeschroefd. Het eerstvolgende rentebesluit van de ECB is op 12 april 2007.

Trichet noemde het beleid van de ECB nog altijd 'accommodative'. Hij sprak verder de verwachting uit dat de inflatie in de lente en zomer zal dalen, om vervolgens na de zomer weer een stijgende lijn te laten zien. De ECB rekent nu op een inflatie van 1,5-2,1% in 2007, waar eerder werd gerekend op 1,5-2,5%. In 2008 ziet de centrale bank een inflatie van 1,4-2,6%, tegen een eerder verwachte 1,3-2,5%.

De Europese Centrale Bank zelf zinspeelde in haar maandrapport over februari al op een renteverhoging in maart. In het maandrapport stelde de ECB verder dat het cruciaal is dat de sociale partners hun verantwoordelijkheid nemen bij het opstellen van hun looneisen. De ECB signaleert een sterker dan verwachte stijging van de loonontwikkeling.

Uit het maandrapport bleek verder dat de prijsstabiliteit op de middellange- tot lange termijn onderhevig is aan een mogelijk sterker dan voorziene verhoging van de consumentenprijzen, als gevolg van de stijgende olieprijs in de afgelopen periode.

Economen van Fortis gingen er in hun vooruitblik op het rentebesluit al vanuit dat de ECB 'vrijwel zeker' de rente zou verhogen. 'Trichet gebruikte bij het laatste besluit 'strong vigilance', wat een duidelijk signaal is'.

Fortis verwacht dat de centrale bankpresident vandaag de woorden 'closely monitoring' zal gebruiken, en dat de volgende rentestap pas weer genomen gaat worden in juni. 'Dat zal wederom met 25 basispunten zijn, tot een piek van 4,00%'.

De ECB verhoogde vandaag overigens ook de deposito-rente en marginale beleningsrente met 25 basispunten, tot respectievelijk 2,75% en 4,75%. De deposito-rente en de marginale beleningsrente vormen samen de zogeheten permanente faciliteiten van het ESCB. Het ESCB is het stelsel van de 15 centrale banken van de Europese Unie en de ECB.

De deposito-rente, de bodem-rente in de geldmarkt, wordt berekend als banken overtollig geld overnight willen wegzetten bij het stelsel. De marginale beleningsrente, het plafond in de geldmarkt, wordt berekend als banken overnight geld willen aantrekken via het ESCB.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud