ECB verhoogt rente tot 3,25%

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft, conform de verwachting van economen, de rentetarieven verhoogd met 25 basispunten tot 3,25%. Vorige maand liet de centrale bank de rente nog ongewijzigd op 3,00%.

(tijd) De markt wacht nu op het begeleidende commentaar van ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet, tijdens een persconferentie later vandaag. Bij het vorige rentebesluit hintte Trichet al op een verhoging van de rentetarieven.

Trichet gebruikte destijds in zijn speech het begrip 'vigilance' ('waakzaamheid'-red.). Bij voorgaande gebeurtenissen waarbij de centralebankpresident deze term liet vallen, volgde de bijeenkomst daarop een renteverhoging.

Ook afzonderlijke leden van de centrale bank lieten de laatste tijd van zich horen. Zo zei Nicholas Garganas, de president van de Griekse centrale bank, onlangs nog dat de ECB 'zeer bezorgd' is over de inflatie. Hij het niveau van de rente (3,00%) toen nog steeds te laag.

Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, zei onlangs in een interview dat de ECB de rente weer zal verhogen. 'De laatste stap was niet de laatste stap', aldus de bankdirecteur. 'Met inflatie boven de 2% is waakzaamheid geboden.'

In het maandbericht van september liet de ECB eveneens blijken dat verdere verkrapping van het monetaire beleid noodzakelijk is. Het schreef in het bericht dat 'extra waakzaamheid is geboden om de opwaartse risico's voor de prijststabiliteit te beteugelen'.

De bank wil 'op tijd handelen' om ervoor te zorgen dat de inflatieverwachtingen 'stevig verankerd' blijven op het niveau's die overeenkomen met de prijsstabiliteit.

Economen van Fortis Bank verwachten dat Trichet in zijn begeleidend commentaar weer zal terugvallen op de woorden 'closely monitoring'. De laatste keren dat de bestuurder die woorden liet vallen, werd de rente bij het daaropvolgende rentebesluit niet opgeschroefd.

De economen zien de eerstvolgende rentestap echter in december. Verder kijkend zien ze de rente in de loop van volgend jaar uiteindelijk uitkomen op 4,00%, een niveau dat ze als 'neutraal' beschouwen.

Ook economen van de Rabobank verwachten een rentepauze in november, waarna de rente weer zal stijgen tot 3,5% in december. 'De ECB kondigt zo goed als zeker wel een renteverhoging aan van 3,00% tot 3,25%, de vijfde in een reeks die december vorig jaar begon', zo stellen ze in een vooruitblik.

Rabo benadrukt dat, hoewel signalen uit Frankfurt wijzen op een aantrekken van de renteteugels, de druk op de ECB om niet 'door te schieten' groter aan het worden is. 'De tekenen van groeivertraging in de Verenigde Staten beginnen zich op te stapelen en ook de eurozone zal zich hieraan niet kunnen onttrekken.'

De ECB verhoogde vandaag overigens ook de deposito-rente en marginale beleningsrente tot respectievelijk 2,25% en 4,25%. De deposito-rente en de marginale beleningsrente vormen samen de zogeheten permanente faciliteiten van het ESCB. Het ESCB is het stelsel van de 15 centrale banken van de Europese Unie en de ECB.

De deposito-rente, de bodem-rente in de geldmarkt, wordt berekend als banken overtollig geld overnight willen wegzetten bij het stelsel. De marginale beleningsrente, het plafond in de geldmarkt, wordt berekend als banken overnight geld willen aantrekken via het ESCB.

Het eerstvolgende rentebesluit is op 2 november 2006. Daarna volgt het laatste rentebesluit van dit jaar op 7 december.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud