ECB verhoogt rente tot 3,50% - update

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft, conform de verwachting van economen, de rentetarieven met 25 basispunten verhoogd tot 3,50%. De ECB hintte bovendien in zijn toespraak op verdere verhogingen in 2007. In een toelichting bij het rentebesluit, verhoogde voorzitter Jean Claude Trichet de groeiprognose en verlaagde hij de inflatieverwachting.

(betten/tijd) - Economen hadden de rentestijging al aan zien komen. In november zinspeelde Trichet in zijn toelichting op het rentebesluit al op verdere renteverhogingen in december en in 2007. In november bleef de rente wel ongewijzigd.

Trichet wees erop dat de rente op dit moment nog 'laag' is. Om te zorgen dat de prijsstabiliteit gehandhaafd blijft, zal de ECB bereid zijn monetaire beleid blijven aanpassen.

Of de volgende rentestap zal worden genomen in januari is echter nog maar de vraag. In zijn speech bezigde Trichet de term 'closely monitoring'. De laatste keren dat de ECB-bestuurder die woorden liet vallen, werd de rente bij het daaropvolgende rentebesluit niet opgeschroefd.

Groeiprognose

Bovendien gaf Trichet in een toelichting bij het besluit nog voorspellingen over de groeiprognose en de inflatieverwachting. De president verwacht dat de inflatie in 2006 tussen 2,1% en 2,3% zal liggen. Eerder hield de ECB voor 2006 rekening met een inflatie in de eurozone tussen 2,3% en 2,5%.

Voor 2007 denkt Trichet dat de inflatie in de eurozone uit zal komen op 1,5%-2,5%. Dit was eerder nog 1,9%-2,9%. Voor het jaar 2008 sprak de ECB overigens een inflatieverwachting uit van 1,3%-2,5%.

De verwachting voor de economische groei in de eurozone in 2006 werd gewijzigd van een range van 2,2%-2,8% in een range van 2,5-2,9%. Voor 2007 werd de groeiverwachting verhoogd van 1,6%-2,6% tot 1,7%-2,7%. Voor 2008 wordt een economische groei voorzien van 1,8%-2,8%.

De ECB verhoogde vandaag overigens ook de deposito-rente en marginale beleningsrente met 0,25%, tot respectievelijk 2,50% en 4,50%. De deposito-rente en de marginale beleningsrente vormen samen de zogeheten permanente faciliteiten van het ESCB. Het ESCB is het stelsel van de 15 centrale banken van de Europese Unie en de ECB.

De deposito-rente, de bodem-rente in de geldmarkt, wordt berekend als banken overtollig geld overnight willen wegzetten bij het stelsel. De marginale beleningsrente, het plafond in de geldmarkt, wordt berekend als banken overnight geld willen aantrekken via het ESCB.

Het eerst volgende rentebesluit van de ECB is op 11 januari 2007.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud