ECB verlaagt groeiverwachtingen in eurozone

(belga) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de economische groeiverwachtingen in de eurozone voor 2004 en 2005 verlaagd. De ECB verwacht een hogere inflatie, een sterkere euro en duurdere ruwe aardolie. Dat meldde de voorzitter van de ECB, Jean-Claude Trichet, donderdag tijdens een persconferentie in Frankfurt.

'Wij verwachten een graduele herneming van de activiteiten in de eurozone in de loop van de twee komende jaren, tegen een meer gematigde groei dan tot nu voorzien, door de impact van de petroleumprijzen', stelde ECB-voorzittter Trichet (foto: epa) .

Voor 2004 heeft de ECB zijn groeiverwachting teruggebracht tot 1,8 procent van het bbp, tegen 1,9 procent bij de vorige trimesteriële vooruitzichten in september. Voor 2005 gaat de ECB thans uit van 1,9 procent economische groei tegen 2,3 procent voordien.

Inzake inflatie spreekt de ECB voor 2005 van 2 procentpunt als maximum toelaatbare limiet, tegen 1,8 bij de vorige verwachtingen. Voor het lopende jaar blijft de ECB bij de eerdere verwachting van 2,2 procent inflatie.

De inflatieperspectieven in de eurozone blijven voor het monetaire instituut 'zorgwekkend'. 'Er is echter geen significant bewijs van een onderhuidse stijging van inflatoire spanningen', sprak Trichet. Dat laat vermoeden dat de ECB op korte termijn geen verhoging van het renteniveau overweegt.

De Europese Centrale Bank onthulde tevens haar eerste verwachtingen voor 2006: een afnemende inflatie tot 1,6 procent en een toenemende groei tot 2,2 procent.

Waar de ECB in september nog rekende op een euro aan 1,21 dollar in 2004 en 2005, baseert de instelling zich nu voor haar verwachtingen op een euro aan 1,29 dollar gemiddeld.

Een vat ruwe aardolie zal volgens de ECB in 2005 gemiddeld tot 44,4 dollar stijgen (39 dollar gemiddeld dit jaar), en in 2006 gemiddeld 40,8 dollar kosten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud