ECB verwacht bescheiden herstel in 2e halfjaar

(tijd-nieuwslijn/betten) - De Europese Centrale Bank verwacht een bescheiden herstel van het reële BBP in de eurozone in de tweede helft van 2002. Dat blijkt uit het Maandbericht over september dat donderdag is gepubliceerd.

'Een aantal voorlopende indicatoren en enquetegegevens suggereren dat het herstel zwakker verloopt dan voorspeld, hoewel zij blijven wijzen op economische expansie', stelde de ECB. 'Tegen deze achtergrond is het meest waarschijnlijke scenario er een van een aanhoudend doch bescheiden herstel van het reële BBP in de tweede helft van dit jaar.'

Recente gegevens betreffende de reële BBP-groei in het eurogebied bevestigen het gematigde herstel naar positieve groeicijfers in de eerste helft van dit jaar, van een negatief groeicijfer in het laatste kwartaal van 2001. De reële BBP-groei is in het tweede kwartaal naar schatting met 0,3% op kwartaalbasis gestegen, na een opwaarts herziene groei van 0,4% in het eerste kwartaal.

De versnelling van de economische bedrijvigheid naar een groeicijfer dat in overeenstemming is met dat van de potentiële groei van 2% tot 2,5%, wordt door de ECB verwacht in de loop van 2003. Eerder ging de centrale bank ervan uit dat dit tegen het eind van 2002 plaats zou vinden.

Deze vertraging vloeit volgens de ECB grotendeels voort uit de veranderingen in de vooruitzichten voor de wereldeconomie, daar het verwachte tempo van het mondiale herstel gedurende de recente maanden naar beneden is bijgesteld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud