ECB ziet inflatie eurozone in 2ehj 2002 rond 2%

(tijd-nieuwslijn/ betten beursmedia news) - De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de inflatie in de eurozone in de tweede helft van 2002 rond de 2% zal schommelen. Dat blijkt uit het maandbericht over juni van de ECB, dat donderdag is gepubliceerd. De gemiddelde HICP-inflatie zal in geheel 2002 binnen een marge van 2,1%-2,5% liggen en in 2003 in de range van 1,3%-2,5%, zo is de verwachting.

De ramingen liggen duidelijk hoger dan die van eind 2001. De ECB wijst als de belangrijkste oorzaak voor de hogere ramingen op een reeks negatieve, maar vrij specifieke consumptieprijsschokken, waaronder de olieprijsstijgingen eerder dit jaar.

'De uitkomsten van recente loononderhandelingen in sommige delen van het eurogebied zijn echter reden tot bezorgdheid, met name met het oog op het negatieve effect dat deze kunnen hebben op voortdurende werkgelegenheidscreatie', aldus de ECB. 'Ter voorkoming van inflatoire druk, die ongunstige gevolgen zou hebben voor het concurrentievermogen, de werkgelegenheidsgroei en de consumptie, dienen grote loonstijgingen geen navolging te vinden in sectoren en landen elders in het eurogebied.'

Een aanhoudende appreciatie van de wisselkoers van de euro zou bijdragen tot het beperken van de inflatoire druk, maar het is volgens de ECB te vroeg om de invloed van recente ontwikkelingen op de vooruitzichten voor de prijzen te beoordelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud