ECB zinspeelt weer op rentestappen in 2007

De Europese Centrale Bank (ECB) zinspeelt in haar maandrapport over december weer op verdere renteverhogingen in het volgende jaar. Vorige week werd de rente met 25 basispunten verhoogd tot 3,50 procent.

(betten) Net als afgelopen week stelde de centrale bank dat de rente op dit moment nog 'laag' is. Om te zorgen dat de prijsstabiliteit gehandhaafd blijft, zal de ECB haar monetaire beleid blijven aanpassen.

Of de volgende rentestap zal worden genomen in januari 2007, is echter nog maar de vraag. Wederom werd de term 'closely monitoring' gebezigd. De laatste keren dat de ECB die woorden liet vallen, werd de rente bij het daaropvolgende rentebesluit niet opgeschroefd.

In het maandrapport werd nog eens gewag gemaakt van de opwaartse herziening van de groeiverwachtingen en de verlaging van de inflatieverwachting. De inflatie zal de komende twee jaar rond de 2 procent liggen. Risico's bevinden zich aan de bovenkant. Men denke daarbij aan een eventuele stijging van de olieprijs en oplopende loonkosten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud