Economie eurozone groeit met 1,6 procent

(tijd-nieuwslijn) - In de Euro-12 - de twaalf landen die deelnemen aan de euro - is het bruto binnenlands product (BBP) in het vierde kwartaal van 2004 met 0,2 procent gestegen ten opzichte van het derde kwartaal. Op jaarbasis bedroeg de groei 1,6 procent. Deze definitieve cijfers heeft het Europees statistisch bureau Eurostat donderdag bekendgemaakt. Bij de eerdere schattingen werd ook een toename van 0,2 procent op kwartaalbasis gemeld en een stijging op jaarbasis met 1,6 procent.

Over het derde kwartaal van 2004 steeg het BBP met een herziene 0,3 procent op kwartaalbasis en was op jaarbasis sprake van een herziene toename van 1,8 procent. Eerder was voor het derde kwartaal een stijging op jaarbasis van 0,2 procent en een toename op jaarbasis met 1,9 procent gemeld.

In de vijfentwintig EU-landen steeg het BBP in het vierde kwartaal met 0,3 procent op kwartaalbasis, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 1,9 procent. In het derde kwartaal steeg het BBP in de EU-25 ook met 0,3 procent ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Op jaarbasis steeg het BBP in het derde kwartaal met 2,2 procent.

De groeiverwachtingen voor het eerste kwartaal van 2005 voor de euro-12 werden door de Europese Commissie gehandhaafd. De commissie voorziet voor de eerste driemaandsperiode een groei van 0,2-0,6 procent. Voor het tweede kwartaal wordt een groei verwacht van 0,3 procent-0,7 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud